Error
  • Component not found

03 January 2019

04 January 2019

4 ianuarie

46 î.Hr.

Iulius Cezar este învins la Ruspina de fostul său ofițer Titus Labienus. Caesar pierde circa o treime din trupele sale în această confruntare.

 

 

1926

Parlamentul votează îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea)de la succesiune (“Actul de la 4 ianuarie”) și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s–a instituit o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

 

 

1944

În timpul celui d-al Doilea Război Mondial începe Operațiunea Carpetbagger. A fost  operatțune militară, prin care armata SUA a ajutat rezistența anti-germană din Franța Italia și Tările de Jos, cu arme și munție.

 

 

1847

În SUA, Guvernul SUA, cumpără primul revolver Colt, de la producătorul acestuia Samuel Colt.

 

 

 

Read more

3 ianuarie

1472

Ștefan cel Mare acordă un important privilegiu comercial negustorilor brașoveni: libertate comercială deplină în întreaga țară și garantarea securității activității lor.

 

 

 

 

 

1777

Generalul american George Washington îl înfrânge pe generalul britanic Charles Cornwallis, în bătălia de la Princeton, o confruntare din cadrul Războiului de Independență al Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

1815

Austria, Marea Britanie și Franța încheie un tratat secret de alianță defensivă, îndreptat împotriva Prusiei și Rusiei.

 

 

 

1853

Apare, la Sibiu, Telegraful Român «gazeta politică, industrială, comerciala şi literară», sub îndrumarea episcopului de atunci Andrei Şaguna, cu apariţie neîntrerupta pana azi.

 

 

 

1966

La Havana  se creează Organizația de Solidaritate a Popoarelor din Africa, Asia și America Latină la conferința celor trei continente. Are drept scop unirea, coordonarea și încurajărea mișcărilor de eliberare națională din cele trei continente și înlăturarea oricăror forme de discriminare rasială. La activitățile ei iau parte organizații naționale din 80 de țări (1984).

 

 

 

 

1993

La Moscova  a avut loc parafarea acordului de dezarmare strategică START II ce prevedea diminuarea în, 10 ani, cu doua treimi a arsenalelor nucleare strategice ale Rusiei și Americii.

 

 

Read more