Error
  • Component not found

11 January 2019

12 January 2019

12 ianuarie

1483

Olena, fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, se căsătoreşte cu fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

 

 

 

 

 

1848

A început Revoluția siciliană ce a avut loc într-un an al revoluțiilor și revoltelor populare. A venit într-un context în care în Sicilia avuseseră loc alte revolte de la începutul secolului. Rezultatul ei a fost o constituție care a rămas în vigoare timp de 16 luni, fiind una avansată pentru vremea ei în raport cu drepturile democratice, propunând și crearea unei confederații a statelor italiene.

 

 

1878

În timpul Războiul pentru Independență trupele române, ocupa Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

 

 

 

1957

Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

 

 

 

1958

În România, în Vrancea, este înăbuşită Răscoala ţăranilor din satul Rastoaca, comuna Milcovul, din ordinul expres al lui Nicolae Ceauşescu.

Read more

11 ianuarie

532

În  Imperiul Bizantin a început, la Constantinopol, răscoala Nika, care a fost reprimată de către comandantul militar Belisarius, răsculații fiind masacrați în hipodrom.

 

 

 

 

 

1600

Împăratul Rudolf al II–lea primește solia lui Mihai Viteazul, condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoașterea domnului român ca principe al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

1753

A fost deschis British Museum (Muzeul Britanic). Este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane.

 

 

 

1865

A avut loc la Cernăuți prima adunare a "Societății pentru cultura și literatura română din Bucovina".

 

 

 

1923

Are loc Ocuparea Ruhrului de către trupele franco-belgiene. A fost un răspuns la neplata de către Germania cancelarului Cuno a despăgubirilor de război dictate în urma Primului Război Mondial.

 

 

Read more