Error
  • Component not found

13 January 2019

14 January 2019

14 ianuarie

1527

A murit la Hotin, Ştefan al IV-lea, domnitorul Ţării Moldova (din 1517), întrat în istorie ca Ştefan cel Tânăr, sau Ştefaniţă Vodă. A fost fiul lui Bogdan al III-lea cel Orb și nepotul lui Ștefan cel Mare. Este înmormântat la Mănăstirea Putna.

 

 

 

 

 

1557

La Brașov, apare "Octoihul", în limba slavonă, prima carte tipărită de diaconul Coresi.

 

 

 

 

 

 

1595

În lupta de la Putineiu, frații Buzești și Radu Calomfirescu, în fruntea unor detașamente ale oștii de țară, au înfrânt pe tătarii care invadasera țara.

 

 

 

1933

În România se instalează guvernul național–țărănesc condus de Al Vaida–Voievod. Unul dintre iluștrii politicieni ai perioadei interbelice, a debutat ca un ferm susținător pentru drepturile naționale a românilor din Ardeal.

 

 

Read more

13 ianuarie

1990

La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

 

 

 

 

 

1991

Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

 

 

 

1993

A fost semnată, la Paris, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

Read more