Error
  • Component not found

14 January 2019

15 January 2019

15 ianuarie

69

Împăratul roman Galba este asasinat. Otho este proclamat împărat roman dar după trei luni se va sinucide.

 

 

 

 

 

 

1559

Elisabeta I a Angliei este încoronată la Westminster Abbey de către episcopul Owen Oglethorpe în loc de arhiepiscopul de Canterbury.

 

 

 

 

 

 

1568

A murit  Nicolaus Olahus, umanist şi istoric de origine română, arhiepiscop de Esztergom şi guvernator al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

1850

La Botoşani s-a născut Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititori şi de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889 in  Bucureşti

 

 

 

 

 

1929

S-a nascut  Martin Luther King, cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi razboiului din Vietnam..A fost asasinat la 4 aprilie 1968.

 

Read more

14 ianuarie

1527

A murit la Hotin, Ştefan al IV-lea, domnitorul Ţării Moldova (din 1517), întrat în istorie ca Ştefan cel Tânăr, sau Ştefaniţă Vodă. A fost fiul lui Bogdan al III-lea cel Orb și nepotul lui Ștefan cel Mare. Este înmormântat la Mănăstirea Putna.

 

 

 

 

 

1557

La Brașov, apare "Octoihul", în limba slavonă, prima carte tipărită de diaconul Coresi.

 

 

 

 

 

 

1595

În lupta de la Putineiu, frații Buzești și Radu Calomfirescu, în fruntea unor detașamente ale oștii de țară, au înfrânt pe tătarii care invadasera țara.

 

 

 

1933

În România se instalează guvernul național–țărănesc condus de Al Vaida–Voievod. Unul dintre iluștrii politicieni ai perioadei interbelice, a debutat ca un ferm susținător pentru drepturile naționale a românilor din Ardeal.

 

 

Read more