Error
  • Component not found

February 2019

21 February 2019

21 februarie

1613

Mihail I este ales țar, primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul Timpurilor Tulburi.

 

 

 

 

 

1907

A început Răscoala țărănească din Flămânzi, Botoșani  care s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.

 

 

1916

La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din primul război mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s–a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

 

 

 

1920

Congresul general al Eparhiei îl alege pe P.S. S.Dionisie Tighineanu vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și a Hotinului.

 

 

 

 

Read more

20 februarie

1849

Împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o Constituție prin care se recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată.

 

 

 

 

 

1938

Regele României Carol II-lea a semnat decretul de promulgare a unei noi Constituții a României, care legiferează instaurarea dictaturii regale și sfîrșitul regimului parlamentar. Constituția (Constituțiunea din 1938) a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Noua Constituție a României va fi promulgată la 27 februarie 1938.

 

 

 

 

1922

A avut loc, la București, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

 

 

 

 

 

1991

S-a inaugurat oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din decembrie 1994, OSCE).

 

Read more

19 februarie

197

Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane.

 

 

 

 

 

1541

Începe a doua domnie a lui Petru Rareş în Moldova (până în 1546). A fost fiul lui Ștefan cel Mare Răreșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. A păstrat multe din calitățile tatălui său: ambiția, îndrăzneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic. Era în schimb o fire nestatornică și îi lipsea simțul politic.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe Bătălia de la Iwo Jima, dintre Armata SUA şi Armata Japoneză. Aceasta a fost una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific. Forțele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.

 

 

1992

În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

 

 

 

 

 

1993
A fost semnat un acord de colaborare militară între Moldova şi Ucraina. Tot atunci a fost semnat şi “Protocolul cu privire la colaborare in domeniul topogeodeziei militare”.

 

 

Read more

18 februarie

1790

A apărut, la Iași, publicaţie de limbă franceză "Courier de Moldavie".

 

 

 

 

 

 

1916

În timpul Primului Război Mondial are loc cucerirea Camerunului de către forțele armate franco-britanice.

 

 

 

 

 

 

1941

Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

 

 

 

 

 

1943

În timpul  celui de-al Doilea Război Mondial, Joseph Gobbels, unul dintre cei mai apropiați colaboratori a lui Adolf Hitler și printre cei mai devotați adepți a ideologiei naziste, ţine cel mai celebrul său discurs, declarând Războiul total.

 

 

 

Read more

17 februarie

1411

În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

 

 

 

1568

Este încheiat Tratatul de pace de la Adrianopol dintre Imperiile otoman și habsburgic. Împăratul Maximilian se obligă să nu mai intervină în Transilvania, să nu fortifice granița dinspre Transilvania și să dărâme cetățile înălțate. Austriecii se obligă la plata unui tribut.

  

 

 

 

 

1866

Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război, Mondial preot polonez Maximillian Kolbe a fost arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste și ajutorul dat unor refugiați evrei. Kolbe își va da viața în schimbul altui prizonier la Auschwitz.

 

 

 

 

 

1944

Se sfârşeşte Bătălia din punga Korsun-Cerkasî, care a avut loc pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial, între Grupul de Armate Sud pe de-o parte și Frontul I Ucrainian și Frontul al II-lea Ucrainian, pe de altă parte.

  

Read more

16 februarie

1476 

Vlad Ţepeş îl însoţeşte pe regele Ungariei, Matei Corvin, în campania antiotomană din Bosnia. După ce este cucerită cetatea Sabac, comandantul romăn a continuat să lupte împotriva turcilor din Bosnia alături de Vuc Brancovic, despotul Serbiei, și după retragerea lui Matei Corvin, înaintând până la Srebrenica.

 

 

  

 

1646 

Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

 

 

1896

În satul Hristici, Soroca, s-a născut, Gheorghe Năstase, geograf, profesor universitar. După participarea la Primul Război Mondial, s-a angajat cu tot entuziasmul la lupta pentru integrarea Basarabiei în statul român. A fost ales secretarul întâiului Congres ostăşesc moldovenesc şi deputat în Sfatul Ţării. La 27 martie 1918, în calitate de membru al Sfatului Țării a votat pentru Unirea cu România. A jucat un rol important în elaborarea proiectului de lege pentru reforma agrară şi a fost secretar al delegaţiei Sfatului Ţării care a participat la pregătirea Păcii de la Versailles.

  

 

1933

Are loc semnarea la Geneva a unui pact de organizare a Micii Înțelegeri, prin care aceasta se transformă într-o comunitate internațională cu personalitate distinctă. Se creează Consiliul permanent și Secretariatul permanent.Consiliul era compus din miniștrii de Externe ai celor trei țări", fiecare dintre aceștia exercitând președinția Consiliului prin rotație, pe termen de un an.

 

 

1959 

Fidel Castro a preluat conducerea Cubei. Fostul “comandant suprem al  Frontului Democrat Revoluţionar” din Cuba, Fidel Castro, devine prim-ministru.

  

Read more

15 februarie

1690

Este semnat Tratatul de alianţă între Constantin Cantemir, domnul Moldovei şi Curtea de la Viena, care stipula  că Moldova va sprijini acțiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

 

 

 

 

1840

S-a născut Titu Liviu Maiorescu. Un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX.

 

 

 

1843

Consistoriul din Blaj cere episcopului Ioan Lemeni să facă demersuri pe lângă împărat împotriva legii privind obligativitatea limbii maghiare, votate de Dieta Transilvaniei.

 

 

1864

 

A apărut revista România militară, devenită la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficială a Marelui Stat Major din România.

 

 

 

 

1893 

S-a născut în Prepelița, Județul Bălți, Ion Ignatiuc un om politic, membru al Sfatului Țării. La data de 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. În iunie 1940 a fost deportat alături de alți foști deputați din Sfatul Țării care se aflau în viață.

 

 

 

1989

Ultimii militari sovietici au părăsit Afganistanul după aproape zece ani de la intervenția lor, în decembrie 1979, în sprijinul Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă,  care au luptat contra rebelilor islamiști Mujahedini.

 

 

 

Read more

14 februarie

1076

Papa Grigore al VII-lea anatemizează pe episcopii reuniți în sinodul de la Worms și îl excomunică pe împăratul Henric al IV–lea. Prin acest act, supușii au fost dezlegați de jurământul de credință prestat regelui.

 

 

 

 

 

1400

A murit Richard al II-lea al Angliei, rege al Angliei. Este faimos pentru rolul său esențial în rezolvarea Revoltei țărănești din 1381 și pentru delictele sale ca rege, lucru ce a condus atât la demisia sa forțată cât și la război civil.

 

 

 

 

 

1849

Are loc prima luptă de la Mărişel. A fost una dintre luptele date în Munţii Apuseni în timpul revoluţiei din Transilvania din anul 1848-1849. Scopul ei a fost străpungerea de către maghiari a apărării româneşti a centrului Munţilor Apuseni, cucerirea punctului de comandă românesc de la Câmpeni şi scoaterea din luptă a forţelor române.

 

 

1935

S-a născut, în satul Pererîta, fostul județ Hotin, România,  poetul Grigore Vieru. I-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, “Diploma de Onoare Andersen” şi a fost membru corespondent al Academiei Române. Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele poetului.

 

 

 

 

1956

La Moscova începe al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În ultima noapte a reuniunii, premierul Nikita Hrușciov a condamnat crimele lui Iosif Stalin într-un discurs secret.

 

 

 

Read more

EU SUNT POETUL ACESTUI NEAM...

Grigore_VieruCentrul de Cultură și Istorie Militară Vă invită la Evenimentul comemorativ, devenit deja tradițional, dedicat geniului literaturii române – Grigore Vieru.

Spectacolul va întruni personalități de vază a culturii naționale. Printre aceștea, vor evolua cu recitaluri, scriitorii – Claudia Partole și Vitalie Răileanu, Paulina Zavtoni – artistă a poporului.

Vor fi interpretate piese muzicale pe versurile lui Grigore Vieru: „Melancolie”, „Ca prima oară”, „Pentru ea”, „Maria Mirabela” - Elena Manciu, corul „Lia-Ciocârlia”, conducător artistic Svetlana Istrati. Veți avea parte și de alte activități cultural – artistice cu participarea studenților Academiei Militare ”Alexandru cel Bun”.

Evenimentul va avea loc joi, 14 februarie, începând cu ora 16.00 în sala cu coloane a Centrului de Cultură și Istorie Militară, cu adresa: str.Tighina 47, Chișinău.

Read more

13 februarie

1453

Iancu de Hunedoara încetează de a mai fi guvernator al Ungariei. Dieta de la Pozsony confirmă restaurarea puterii regale, cerută de magnații unguri. Iancu rămâne cu titlu de căpitan suprem al Ungariei și al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

1575

Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.

 

 

 

 

 

 

1849

Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna prezintă împaratului Franz Joseph Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române.

 

 

 

 

 

1856

Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii în mod oficial. Războiului Crimeii a fost o confruntare dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost efectuată bombardarea Dresdei de către forțele aeriene americane (USAAF) și britanice (RAF). Acțiunea a fost efectuată de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, în 4 raiduri succesive, distrugând 34 kmp din oraș, capitala Saxoniei.

Read more