Error
  • Component not found

01 February 2019

02 February 2019

2 februarie

1600

Mihai Viteazul s-a adresat, din Alba Iulia, Papei Clement al VII-lea cerându-i ajutor împotriva otomanilor.

 

 

 

 

 

1808

Papa Pius al VII-lea nu a aderat la blocul continental impus de Napoleon tuturor statelor europee ca să izoleze Anglia. Napoleon, drept represalii, a ocupat Roma, pa care a înglobat-o în Regatul Italici împreună cu Ancona, Macerata, Urbino și Camerino.

 

 

 

  

1848

A fost semnat Tratatul de pace de la Guadalupe Hidalgo,  care a pus capăt Războiul Mexicano-American. Teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México au fost cedate Statelor Unite. În plus, Rio Grande a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.

 

 

1943

În timpul celui  de-al Doilea Război Mondial,  ia sfârșit Bătălia de la Stalingrad cu victoria Armatei Sovietice. Numărul total al pierderilor este estimat la aproximativ 3 milioane. Forțele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit și nu și-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri.

Read more

1 februarie

1600 

Mihai Viteazul semnează "Tratatul de închinare și credință" față de Rudolf al II-lea, împarat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. În schimbul recunoașterii suveranității sale, Rudolf al II-lea a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor și a garantat domnia ereditară în linie bărbătească.

 

 

 

 

 

1813

Are loc formarea guvernului provizoriu al Basarabiei, care includea instituţional Adunarea generală şi două departamente.

 

 

 

1886

S-a născut Vasile Gafencu, tatăl lui Valeriu Gafencu. A fost un politician, membru al partidului național din Odesa, deputat în Sfatul Țării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofițerilor și Ostașilor Moldoveni din Odesa. La 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. În 1940 a fost deportat în Siberia de forțele de ocupație sovietice.

 

 

 

 

1920

S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca. Fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

 

 

 

 

 

1946

Norvegianul Trygve Lie (1896-1968) devine primul secretar general al ONU (până în 1953). A fost ales în postul de Secretar General în urma unui compromis între marile puteri, iar în calitate de șef al organizației a obținut terenurile pe care se află actualul sediu ONU.

 

 

 

 

 

1931

S-a nascut Boris Nikolaevici Elţîn, om politic, primul preşedinte al Federaţiei Ruse (12.06.1991-31.12.1999), primul şef de stat din întreaga existenţă a Rusiei care a renunţat de bunăvoie la putere, la 31.12.1999, la vîrsta de 68 de ani, a murit la 23.04.2007.

 

 

 

 

 


1968

La București, s-a stins din viață Gherman Pântea. A fost militar și om politic din Basarabia, director geneeral (ministru) al Guvernului Basarabiei,  membru în Sfatul Țării, primar al orașului Chișinău și primar general al Odesei. A organizat Comitetul ostăşesc din Roman şi contribuie la organizarea Comitetului Militar Central de la Chişinău. La 27 martie/9 aprilie 1918 a votat pentru unirea Basarabiei cu România.

 

 

Read more