Error
  • Component not found

03 February 2019

04 February 2019

4 februarie

1526

Începe campania lui Ștefăniță, domnul Moldovei,  în Țara Românească. Oastea moldoveană pradă până la Târgșor. Radu de la Afumați este constrâns să-i predea pe boierii moldoveni pribegi, care sunt executați.

 

 

 

 

 

1861

În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia şi Texas proclamă secesiunea şi creează Confederaţia Statelor din Sud (căreia în aprilie şi mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee). Este începutul secesiunii si a războiului care a urmat intre statele  din Nord şi cele din Sud.

 

 

1921

Dieta poloneză  recreează ca ordin suprem al Republicii Polonia,  Ordinul Vulturul Alb, decernat cu parcimonie celor mai înalți demnitari civili și religioși și unor personalități străine de foarte înalt rang.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS, începe Conferinţa de la Yalta. A fost întâlnirea dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică. Delegațiile au fost conduse de către Roosevelt, Winston Churchill, și Stalin.

 

Read more

3 februarie

1395

Prima mențiune documentară a Cetății Neamț. A fost construită  de Petru I Mușat, fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.

 

 

1830

În urma victoriei Revoluției Grecești, Grecia, este recunoscută prin Protolocul de la Londra, ca și stat suveran, față de Imperiul Otoman.

 

 

1873

În România, la București, istoricul și academicianul Bogdan Petriceicu Hajdeu primește "Marea medalie de aur pentru contribuțiile sale la studiul istoriei naționale".

 

 

 

 

 

1887

S-a născut în comuna Dondușeni, Simeon Galițchi.În anul 1917 este ales membru în Comitetul Ostășesc Moldovenesc. Mai târziu este împuternicit de cătrre Congresul al III-lea Regional al Sfatului Deputaților Țărani să-l reprezinte în Sfatul Țării. La 27 martie 1918 a fost printre cei 86 de membri ai Sfatului Țării care au votat Declarația de unire a Basarabiei cu România. 

 

 

1945

A luat sfârșit Ofensiva Vistula-Oder, operațiune militară încununată de succes a Armatei Roșii pe frontul de răsărit al teatrului de război european în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Armatele sovietice au înaintat prin luptă de pe aliniamentul râului Vistula din Polonia până pe aliniamentul râului Oder, adânc în teritoriul Germaniei, ajungând la numai 70 km de capitala Reichului, Berlin.

Read more