Error
  • Component not found

05 February 2019

06 February 2019

6 februarie

1696

Apare, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tipăritură : „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena". Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.

 

 

 

 

 

1862

Are loc Bătălia de la Fort, în vestul statului Tennessee, în timpul Războiului Civil American. A fost prima victorie importantă a Uniunii și a generalului Ulysses S. Grant pe teatrul vestic de operațiuni.

 

 

 

1919

Adunarea Națională rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 și-a început lucrările în orășelul Weimar, urmând să dea Germaniei o Constituție. După orașul unde s-au desfășurat lucrările adunării, au fost denumite ulterior „Republica de la Weimar" (1919-1933) și constituția după care se va conduce aceasta - „Constituția de la Weimar".

 

 

 

 

 

1952

Elisabeta a II-a a fost proclamată Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. În istoria Marii Britanii domnia sa de 60 de ani este a doua ca lungime; numai regina Victoria a avut o domnie mai lungă. Jubileele de Argint și de Aur ale reginei Elisabeta a II-a s-au celebrat în 1977 și 2002; Jubileu de Diamant a fost celebrat în cursul anului 2012.

 

 

Read more

5 februarie

1690 

S-a încheiat, la Sibiu, tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685 - 1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donald Heissler.

 

 

 

 

 

1867 

S-a încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Transilvania rămânea încorporată Ungariei, anulându-i-se autonomia.

 

 

 

1990 

Este înființat, la București, Muzeul Țăranului Român, continuatorul unor îndelungate tradiții muzeale datând încă din 1875 când, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituia, pe lângă Muzeul de Antichități, cea dintâi secțiune de artă textilă; la 1 octombrie 1906 a fost înființat un muzeu autonom al artei țărănești, "Muzeul de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială".

 

  

1992 

În baza unui decret prezidenţial a fost creat organul de conducere al Armatei Naţionale – Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Instituţia are misiunea să elaboreze politica de apărare, să conducă şi să coordoneze construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale, să determine riscurile şi ameninţările cu caracter militar şi necesităţile privind pregătirea sistemului naţional de apărare pentru asigurarea securităţii militare a statului.

 

 

 

1993 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a acordat Republicii Moldova statutul de invitat special. Pe parcursul anului 1994, delegaţii din partea Republicii Moldova au participat la sesiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,  care a avut loc în lunile ianuarie şi iunie. Tot în această perioadă numeroşi raportori a Adunării Parlamentare al Consiliului Europei au vizitat Republica Moldova, examinând normele juridice şi situaţia drepturilor omului în ţară.

Read more