Error
  • Component not found

06 February 2019

07 February 2019

7 februarie

1510

S-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân.

 

 

 

 

 

1741

A apărut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat" ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul "Mercure de France", în iulie 1742.

 

 

 

 

 

1807

Are loc Bătălia de la Eylau, între armată franceză condusă de Împăratul Napoleon I şi  armata rusă, aflată sub conducerea generalului Beningsen, susținută de un corp prusac condus de generalul L'Estocq. A fost una dintre cele mai sângeroase bătălii din cadrul Războaielor napoleoniene, ambele armate pierzând între o treime și aproape jumătate din efective, în funcție de estimări.

 

 

1828

Adunarea Obștească a Moldovei protestează, printr-o anaforă, împotriva hotărârii luate de Poartă, prin firmanul din 1827, de a restitui egumenilor greci administrația mănăstirilor închinate.

 

 

 

 

 

1906

S-a nascut Oleg Konstantinovici Antonov, constructor de avioane, renumit pentru constructia avioanelor de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12 (m. 4 aprilie 1984).

 

 

 

Read more

6 februarie

1696

Apare, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tipăritură : „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena". Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu.

 

 

 

 

 

1862

Are loc Bătălia de la Fort, în vestul statului Tennessee, în timpul Războiului Civil American. A fost prima victorie importantă a Uniunii și a generalului Ulysses S. Grant pe teatrul vestic de operațiuni.

 

 

 

1919

Adunarea Națională rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 și-a început lucrările în orășelul Weimar, urmând să dea Germaniei o Constituție. După orașul unde s-au desfășurat lucrările adunării, au fost denumite ulterior „Republica de la Weimar" (1919-1933) și constituția după care se va conduce aceasta - „Constituția de la Weimar".

 

 

 

 

 

1952

Elisabeta a II-a a fost proclamată Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. În istoria Marii Britanii domnia sa de 60 de ani este a doua ca lungime; numai regina Victoria a avut o domnie mai lungă. Jubileele de Argint și de Aur ale reginei Elisabeta a II-a s-au celebrat în 1977 și 2002; Jubileu de Diamant a fost celebrat în cursul anului 2012.

 

 

Read more