Error
  • Component not found

09 February 2019

10 February 2019

10 februarie

1355

Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Țara Românească").

 

 

 

 

 

1763

Este semnat Tratatul de pace de la Paris, după trei ani de negocieri care fuseseră începute după capitularea Noii Franţe britanicilor. Acest act pune capăt Războiului de şapte ani.  Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război mondial începe Bătalia de la Krasny Bor, parte a Operaţiunii sovietice Steaua Polara, prin care s-a încercat încercuirea trupelor germane care asediau Leningradul. Bătălia s-a încheiat la 13 februarie 1943, când Armata Roşie a fost oprită de trupele germane şi spaniole (Divizia Albastră - voluntari spanioli ).

 

 

1947

Sunt semnate tratatele de pace de la Paris, dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-al doilea război mondial. Tratatele le-au permis Italiei, României, Ungariei, Bulgariei, și Finlandei să își reasume responsabilitățile ca state suverane în relațiile internaționale. Au fost incluse o serie de clauze care defineau despăgubirile de război, drepturile minorităților și ajustări teritoriale incluzând sfârșitul imperiului colonial al Italiei din Africa și modificări ale frontierelor Ungaro-Slovace, Româno-Ungare, Sovieto-Române, Bulgaro-Române și Sovieto-Finlandeze.

Read more

9 februarie

1801

Este încheiată Pacea de la Luneville care confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța; Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

 

 

1861

În timpul Războiului civil american, Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.

 

 

 

 

 

 

1881

A murit Feodor Mihailovici Dostoievski, unul din cei mai importanți scriitori ruși, ale cărui opere au avut un efect profund și de durată asupra ficțiunii din secolul al XX-lea. Adesea prezentând personaje aflate în stări de conștiință extreme sau fracturate, operele sale demonstrează un talent extraordinar pentru pătrunderea psihologiei umane și analiza politicii sociale și spirituale a societății din Rusia epocii sale.

 

 

 

 

1934

Este semnat la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Greciei și Turciei Înțelegerea Balcanică (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare "își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice" și "își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți". Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta.

 

 

Read more