Error
  • Component not found

10 February 2019

11 February 2019

11 februarie

1450

S-a încheiat Tratatul de alianţă dintre Bogdan al II-lea, domnul Moldovei (1449-1451) şi Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei.

 

 

 

 

 

1866

Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali ("monstruoasa coaliție").  Două zile mai târziu, Cuza părăsește Bucureștiul spre Brașov, iar în 10 mai 1866 prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Noua Adunare domnitor al României sub numele de Carol I.

 

 

 

 

1929

Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc la Rastenberg, Germania, o întâlnire între conducătorul statului Ion Antonescu şi Hitler. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s–a cerut sporirea contribuției de război.

 

 

Read more

10 februarie

1355

Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Țara Românească").

 

 

 

 

 

1763

Este semnat Tratatul de pace de la Paris, după trei ani de negocieri care fuseseră începute după capitularea Noii Franţe britanicilor. Acest act pune capăt Războiului de şapte ani.  Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război mondial începe Bătalia de la Krasny Bor, parte a Operaţiunii sovietice Steaua Polara, prin care s-a încercat încercuirea trupelor germane care asediau Leningradul. Bătălia s-a încheiat la 13 februarie 1943, când Armata Roşie a fost oprită de trupele germane şi spaniole (Divizia Albastră - voluntari spanioli ).

 

 

1947

Sunt semnate tratatele de pace de la Paris, dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-al doilea război mondial. Tratatele le-au permis Italiei, României, Ungariei, Bulgariei, și Finlandei să își reasume responsabilitățile ca state suverane în relațiile internaționale. Au fost incluse o serie de clauze care defineau despăgubirile de război, drepturile minorităților și ajustări teritoriale incluzând sfârșitul imperiului colonial al Italiei din Africa și modificări ale frontierelor Ungaro-Slovace, Româno-Ungare, Sovieto-Române, Bulgaro-Române și Sovieto-Finlandeze.

Read more