Error
  • Component not found

01 March 2019

02 March 2019

2 martie

Ziua Memoriei, a comemorării celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict. În această zi forţele separatiste au declanşat acţiunile de luptă de la Nistru.

 

  

 

1716

Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei.

 

 

 

 

 

1855

Alexandru al II-lea devine țar al Rusiei. Primul său an de domnie a fost dedicat urmărilor războiului din Crimeea, a eșecului negocierilor de pace de la Sevastopol conduse de consilierul său de încredere prințul Alexandru Gorchakov. Țarul se gândea că Rusia era epuizată și umilită de război. Încurajat de opinia publică a început o serie de reforme radicale.

 

 

 

 

1917

La sfârșitul „Revoluției din februarie”, Nicolae al II-lea a fost forțat să abdice în numele său și al țareviciului, în favoarea fratelui său Mihail. Marele Duce Mihail a refuzat să accepte tronul și a abdicat a doua zi, astfel trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au încheiat.

 

 

 

 

 

1931

S-a născut Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

 

 

 

 

 

1939

Howard Carter, arheolog si egiptolog englez, cel care in 1922 a descoperit mormântul faraonului Tutankamon, a încetat din viata la vârsta de 66 de ani.

 

 

 

 

 

1941

În urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit cu privire la politica internă. 90% dintre votanți s-au pronunțat pentru politica guvernului Antonescu și împotriva legionarilor (2 martie-5 martie 1941).

 

 

 

 

 

1973

Începutul retragerii trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura până în 29 martie 1973), ca urmare a tratatului încheiat la Paris, ce încheia războiul din Vietnam (1957-1973).

 

 

 

 

 

1992

La sesiunea a 46-a a Adunării Generale a ONU, prin aprobare unanimă, Republica Moldova a devenit membră a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

 

  

 

2013

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Memoriei, Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, şi-a redeschis  uşile Muzeului Militar şi a inaugurat Expoziţia permanentă “Martirii Neamului”, organizată în memoria eroilor căzuţi la Nistru.

 

Read more

Declarație de Răspundere Managerială 2018

Cu privire la autoevaluarea, raportarea sistemului de control intern managerial și emiterea Declarației de răspundere managerială.

MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA 

Conform ordinului Nr.80

Declarației de răspundere managerială pentru anul 2018.

Declaratie_Manageriala

Read more

1 martie

1542

Este încheiat tratatul între voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi markgraful Ioan al II-lea de Brandenburg.

 

 

 

 

 

 

1562

Peste 1.000 de hughenoți sunt masacrați de catolici în Wassy, Franța. Această tragedie a fost primul eveniment major din războaiele religioase franceze care vor macina ţara timp de peste treizeci de ani. Hughenot este un nume dat protestantilor calviniști francezi  Se pare ca denumirea acestora provine din cuvantul german Eidgenossen care inseamna “uniti prin juramant”.

 

 

1746

Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară. Liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

 

 

 

 

1788

S-a născut Gheorghe Asachi, cărturar, enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică.

 

 

 

 

1837

S-a născut Ion Creangă, scriitor român, recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

 

 

 

 

 

1867

A apărut primul număr al „Convorbirilor literare", organ de presă al „Junimii"– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu.

 

 

 

 

 

1912

A fost efectuat primul salt cu paraşuta dintr-un avion, premiera aparţinându-i lui Albert Berry. Căpitanul Berry  s-a paraşutat  dintr-un avion care zbura deasupra oraşului St Louis din  Statele Unite ale Americii.

 

 

 

1941

Bulgaria a aderat la Pactul Tripartit, devenind oficial un aliat al Germaniei. Armatelor germane li s-a permis intrarea în Bulgaria de unde au atacat în luna aprilie, Grecia şi Iugoslavia. Armatele bulgare nu s-au implicat în atac, dar participă la ocupaţia de ambelor ţări anexând părţi din teritoriul lor.

 

 

Read more