Error
  • Component not found

02 March 2019

03 March 2019

3 martie

1799

Domn al Țării Românești, Constantin Hangerli este executat la București, din ordinul sultanului. Trupul decapitat a fost înmormântat în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București. 

 

 

  

 

 

1857

Se înființează la București "Comitetul Central al Unirii" cu scopul de a coordona acțiunile organizate vizând Unirea Principatelor. La Iași se înființase în același scop societatea "Unirea" încă din 25 mai 1856.

 

 

 

1863

S-a stins din viaţă Iancu Văcărescu, poet român, fiul lui Alecu Văcărescu. Atras de ideile înaintate ale epocii, a salutat răscoala lui Tudor Vladimirescu („Buna vestire”, „Glasul poporului subt despotism”) și a participat la mișcarea de redeșteptare culturală și națională, sprijinind începuturile școlii, teatrului, presei și tipografiei românești.

 

 

 

 

1878

Este semnat Tratatul preliminar de la San Stefano, de către Imperiul Rus și cel Otoman, după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878. Din partea Rusiei au fost delegați contele Nicolai Pavlovici Ignatiev și Alexandr Nelidov, iar din partea Imperiului Otoman au participat ministrul de externe Safvet Pașa și ambasadorul în Germania, Sadullah Bey. Tratatul a confirmat o serie de schimbări politice în Balcani, prin recunoașterea independenței mai multor state, inclusiv a României.

 

 

1904

Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei a devenit prima persoană care a înregistrat un document politic folosind fonograful lui Thomas Edison.

 

 

 

 

 

1907

În timpul răscoalelor ţărăneşti, la Pașcani, a avut loc prima mare ciocnire dintre răsculați și armată. Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.

 

 

 

1918

A fost semnat Tratatul de pace de la Brest-Litovsk, între Rusia și Puterile Centrale, marcând ieșirea Rusiei din primul război mondial. Tratatul a devenit practic nul până la sfârșitul anului dar, importanța lui majoră, deși neexistentă în intențiile semnatarilor, a fost aceea de declanșator al procesului de cucerire a independenței Finlandei, Poloniei, Estoniei, Letonie și Lituaniei.

 

 

1930

S-a născut Ion Iliescu, politician român. A fost președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004 și președinte al CFSN între 22 decembrie 1989 și 1992.

 

 

 

 

Read more

2 martie

Ziua Memoriei, a comemorării celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict. În această zi forţele separatiste au declanşat acţiunile de luptă de la Nistru.

 

  

 

1716

Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este alcătuită din trei părți și este însoțită de prima hartă a Moldovei.

 

 

 

 

 

1855

Alexandru al II-lea devine țar al Rusiei. Primul său an de domnie a fost dedicat urmărilor războiului din Crimeea, a eșecului negocierilor de pace de la Sevastopol conduse de consilierul său de încredere prințul Alexandru Gorchakov. Țarul se gândea că Rusia era epuizată și umilită de război. Încurajat de opinia publică a început o serie de reforme radicale.

 

 

 

 

1917

La sfârșitul „Revoluției din februarie”, Nicolae al II-lea a fost forțat să abdice în numele său și al țareviciului, în favoarea fratelui său Mihail. Marele Duce Mihail a refuzat să accepte tronul și a abdicat a doua zi, astfel trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au încheiat.

 

 

 

 

 

1931

S-a născut Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

 

 

 

 

 

1939

Howard Carter, arheolog si egiptolog englez, cel care in 1922 a descoperit mormântul faraonului Tutankamon, a încetat din viata la vârsta de 66 de ani.

 

 

 

 

 

1941

În urma rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit cu privire la politica internă. 90% dintre votanți s-au pronunțat pentru politica guvernului Antonescu și împotriva legionarilor (2 martie-5 martie 1941).

 

 

 

 

 

1973

Începutul retragerii trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura până în 29 martie 1973), ca urmare a tratatului încheiat la Paris, ce încheia războiul din Vietnam (1957-1973).

 

 

 

 

 

1992

La sesiunea a 46-a a Adunării Generale a ONU, prin aprobare unanimă, Republica Moldova a devenit membră a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

 

  

 

2013

În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Memoriei, Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, şi-a redeschis  uşile Muzeului Militar şi a inaugurat Expoziţia permanentă “Martirii Neamului”, organizată în memoria eroilor căzuţi la Nistru.

 

Read more