Error
  • Component not found

08 March 2019

09 March 2019

9 martie

1454

S-a născut Amerigo Vespucci, navigator italian, căruia geograful M.Waldseemuller i-a atribuit descoperirea noului continent (America), pe care l-a şi denumit după numele exploratorului.

 

 

 

 

 

1796

Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnaus, văduva unui ofițer francez executat.

 

 

 

 

 

 

1859

S-a născut Alexandru Averescu, general de armată român și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru victoria României din acel război. A fost de asemenea prim-ministru al României în trei cabinete separate. Averescu a fost autorul a peste 12 opere despre chestiuni militare, membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.

 

 

 

 

1880

Este promulgată Legea pentru organizarea Dobrogei. Se dădea o nouă organizare acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).

 

 

1916

În cadrul Primului Război Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.

 

 

 

1934

S-a născut Iuri Gagarin, cosmonaut, Erou al Uniunii Sovietice. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om care a ieşit in spaţiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului. A fost recompensat cu numeroase distincţii şi a primit Ordinul Lenin – cel mai înalt în Uniunea Sovietica.

 

 

Read more

8 martie

1848

Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.

 

 

 

 

1856

Contele Walewski, ministrul de externe al Franței și președinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.

 

 

 

 

1911

Ziua internațională a femeii este lansată pentru prima dată în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Pardidul Social Democratic din Germania.

 

 

 

  

1917

Începe Revoluția de la Petrograd, în urma căreia, pe 15 martie 1917, țarul Nicolae al II-lea abdică (8 martie - 12 martie 1917).

 

 

 

Read more