Error
  • Component not found

09 March 2019

10 March 2019

10 martie

241 î.Hr.

Victoria decisivă a romanilor asupra Cartaginei în bătălia de la Insulele Aegates pune capăt primului război punic.

 

 

 

1291

Românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.

 

 

 

 

 

1482

Voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, ocupă cetatea Crăciuna de pe Milcov. Până la 1482 Țara Vrancei a fost teritoriu al Munteniei. După ce Ștefan cel Mare îl învinge pe Basarab al IV-lea cel Tânăr (Țepeluș) și alipește cetatea Crăciuna, hotarul Moldovei a fost mutat pe Milcov. Din acel moment, Țara Vrancei a ținut de Moldova.

 

 

 

 

 

1833

S-a născut Dimitrie Alexandru Sturdza. A fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 - 1909. A fost, de asemenea, Președintele Academiei Române între anii 1882 - 1884.

 

 

 

 

 

1845

S-a născut Alexandru al III-lea, împărat al Rusiei din 14 martie 1881 până la decesul său în 1894. Spre deosebire de tatăl său, Alexandru al III-lea a fost de-a lungul întregii sale domnii un împărat conservator care a dus pe culmi noi principiul „Autocrație, ortodoxie și naționalism” al lui Nicolae I.

 

 

 

 

 

1871

Față de continuarea manifestărilor antigermane, Carol I convoacă guvernul și ia hotărîrea de a părăsi țara chiar a doua zi. Renunță la ideea abdicării cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea bugetului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează. Lascăr Catargiu își ia răspunderea noului guvern.

 

 

 

 

1920

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca în Ziua Înalțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. Pomenirea eroilor va fi interzisă din 1948.

 

 

 

1945

Bombardiere americane aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

 

Read more

9 martie

1454

S-a născut Amerigo Vespucci, navigator italian, căruia geograful M.Waldseemuller i-a atribuit descoperirea noului continent (America), pe care l-a şi denumit după numele exploratorului.

 

 

 

 

 

1796

Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnaus, văduva unui ofițer francez executat.

 

 

 

 

 

 

1859

S-a născut Alexandru Averescu, general de armată român și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru victoria României din acel război. A fost de asemenea prim-ministru al României în trei cabinete separate. Averescu a fost autorul a peste 12 opere despre chestiuni militare, membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.

 

 

 

 

1880

Este promulgată Legea pentru organizarea Dobrogei. Se dădea o nouă organizare acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).

 

 

1916

În cadrul Primului Război Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.

 

 

 

1934

S-a născut Iuri Gagarin, cosmonaut, Erou al Uniunii Sovietice. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om care a ieşit in spaţiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului. A fost recompensat cu numeroase distincţii şi a primit Ordinul Lenin – cel mai înalt în Uniunea Sovietica.

 

 

Read more