Error
  • Component not found

11 March 2019

12 March 2019

12 martie

1868

Are loc încercarea eșuată de asasinat asupra Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, tatăl reginei Maria a României.

 

 

 

 

 

1907

Răscoala țăranilor atinge apogeul în Muntenia și Oltenia. Demisia guvernului conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza (cu I.I.C. Brătianu la Ministerul de Interne și cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război).

 

 

 

 

 

1918

Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.

 

  

 

1992

În or. Bender s-a desfăşurat sesiunea ordinară a sovietului orăşenesc, în cadrul căreia urmau să se discute doleanţele scrise ale deputaţilor referitor la situaţia social-politică a or. Bender şi la ilegalităţile comise de gardişti în Transnistria. Preşedintele comitetului executiv, V. Cogut, a dat un răspuns superficial, menţionând că poliţia îşi va îndeplini şi în continuare obligaţiile, declarând, totodată, că gardiştii îşi permit acţiuni nesancţionate. Unele tentative izolate ale câtorva deputaţi de a-i familiariza pe cei prezenţi la sesiune cu adevărata stare de lucruri nu au avut nici un efect: V. Cogut s-a grăbit să închidă lucrările sesiunii.

 

Read more

11 martie

1871

Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu (marea guvernare conservatoare, până în 4 aprilie 1876), care a pus bazele constituirii partidului politic conservator.

 

 

 

 

 

1942

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, primul tren cu deportaţi pleacă din Paris spre Lagărul de concentrare de la Auschewitz.

 

 

 

1985

Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Alegerea sa marchează începutul destinderii între Est și Vest. Este debutul pentru perestroika și glasnost

 

 

 

Read more