Error
  • Component not found

12 March 2019

13 March 2019

13 martie

1458

Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei, reînnoieşte braşovenilor, tuturor negustorilor şi întregii Ţări a Bârsei prvilegiile pe care le aveau de la Alexandru cel Bun.

 

 

 

 

 

1489

Prima atestare documentară a armaşului în Moldova, un dregător din Moldova şi Ţara Românească în evul mediu, care avea ca atribuţie aplicarea pedepselor hotărâte de domnie - aplicarea pedepselor corporale şi execuţiilor capitale, dar şi cu paza temniţelor.

 

 

1917

A fost semnat Documentul de la Viena de către cancelarul Bethmann-Hollweg și ministrul de Externe austro-ungar Ottokar Czernin. El prevedea anexarea României la Austro-Ungaria în caz de victorie a puterilor centrale în Primul Război Mondial.

 

 

 

 

 

1992

În satul Parcani, un detaşament de femei, susţinut de aproximativ 300 de cazaci, au întreprins un atac banditesc asupra unităţii militare a Armatei a 14-a şi au capturat suficient armament. Acest act a fost susţinut şi organizat de înşişi ofiţerii acestei armate.

Read more

12 martie

1868

Are loc încercarea eșuată de asasinat asupra Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, tatăl reginei Maria a României.

 

 

 

 

 

1907

Răscoala țăranilor atinge apogeul în Muntenia și Oltenia. Demisia guvernului conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino. Se formează un guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza (cu I.I.C. Brătianu la Ministerul de Interne și cu generalul Al. Averescu la Ministerul de Război).

 

 

 

 

 

1918

Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.

 

  

 

1992

În or. Bender s-a desfăşurat sesiunea ordinară a sovietului orăşenesc, în cadrul căreia urmau să se discute doleanţele scrise ale deputaţilor referitor la situaţia social-politică a or. Bender şi la ilegalităţile comise de gardişti în Transnistria. Preşedintele comitetului executiv, V. Cogut, a dat un răspuns superficial, menţionând că poliţia îşi va îndeplini şi în continuare obligaţiile, declarând, totodată, că gardiştii îşi permit acţiuni nesancţionate. Unele tentative izolate ale câtorva deputaţi de a-i familiariza pe cei prezenţi la sesiune cu adevărata stare de lucruri nu au avut nici un efect: V. Cogut s-a grăbit să închidă lucrările sesiunii.

 

Read more