Error
  • Component not found

14 March 2019

15 March 2019

15 martie

1412

Este încheiat acordul secret de la Lublau între Polonia şi Ungaria, care reprezenta un mare pericol pentru Moldova, fiind primul acord de împărţire a unui teritoriu românesc în sfere de influenţă. La domnia Moldovei în acea perioadă se afla Alexandru cel Bun, domn paşnic şi bun gospodar, vasal al regelul Poloniei – Vladislav Iagiello.

 

 

 

 

1602

Are loc Bătălia de la Creţeşti, în care voievodul Munteniei, Simion Movilă, îl înfrânge pe Radu Mihnea.

 

 

 

 

 

 

1876

A apărut, la București, ziarul "Timpul", organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

 

 

 

 

 

1917

Nicolae al II-lea a fost forțat să abdice în numele său și al țareviciului, în favoarea fratelui lui, spunând: „Lasăm moștenire succesiunea noastră fratelui nostru, Marele Duce Mihail Alexandrovici, și îi dăm binecuvântarea noastră la urcarea pe tron.” Marele Duce Mihail a refuzat să accepte tronul și a abdicat a doua zi, și astfel trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au încheiat.

 

 

Read more

14 martie

1837

Apare, la Iași, "Alăuta Românească", prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei Albina românească.

 

 

 

 

 

1881

Parlamentul român votează transformarea României în regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen va fi încoronat rege al României la 10 mai 1881.

 

 

 

 

 

1962

Au început lucrările Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20 decembrie1961, ca urmare a Rezoluției celei de-a XVI-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (din 1983, Conferința pentru dezarmare).

 

Read more