Error
  • Component not found

15 March 2019

16 March 2019

16 martie

1457

Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, după ce a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regelui Ladislaus şi condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, este decapitat de către nobilimea maghiară.

 

 

 

 

 

 

1821

Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, unde a lansat „Proclamația către bucureșteni", prin care chema pe aceștia la lupta antiotomană.

 

 

 

 

 

 

1935

Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu și prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul forțelor militare germane.

 

 

 

 

 

1939

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane preiau puterea în Cehoslovacia.

 

 

 

1945

Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute.

 

 

 

 

1994

Republica Moldova a aderat la „Programul Parteneriat pentru Pace”, prin care s-a angajat să susţină eforturile internaţionale în domeniul reglementării de criză şi prevenirii conflictelor.

 

 

 

2012

Parlamentul Republicii Moldova îl alege pe Nicolae Timofti ca șef al statului.

 

 

 

 

Read more

15 martie

1412

Este încheiat acordul secret de la Lublau între Polonia şi Ungaria, care reprezenta un mare pericol pentru Moldova, fiind primul acord de împărţire a unui teritoriu românesc în sfere de influenţă. La domnia Moldovei în acea perioadă se afla Alexandru cel Bun, domn paşnic şi bun gospodar, vasal al regelul Poloniei – Vladislav Iagiello.

 

 

 

 

1602

Are loc Bătălia de la Creţeşti, în care voievodul Munteniei, Simion Movilă, îl înfrânge pe Radu Mihnea.

 

 

 

 

 

 

1876

A apărut, la București, ziarul "Timpul", organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

 

 

 

 

 

1917

Nicolae al II-lea a fost forțat să abdice în numele său și al țareviciului, în favoarea fratelui lui, spunând: „Lasăm moștenire succesiunea noastră fratelui nostru, Marele Duce Mihail Alexandrovici, și îi dăm binecuvântarea noastră la urcarea pe tron.” Marele Duce Mihail a refuzat să accepte tronul și a abdicat a doua zi, și astfel trei secole de istorie a dinastiei Romanov s-au încheiat.

 

 

Read more