Error
  • Component not found

April 2019

01 May 2019

1 mai

1359

Are loc Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol.

 

 

 

1581

Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei de către Dieta Transilvaniei de la Cluj. Acest drept l-a exercitat doar din 1588, când principele de 15 ani a fost majorat de către Dieta de la Mediaș.

 

 

 

 

 

1821

Turcii pătrund în Moldova , pe la Brăila , și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

 

 

 

 

 

1889

Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

 

 

1919

Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român doua ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

 

 

 

1921

A aparut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).

 

 

 

Read more

14 April 2019

14 aprilie

1205

Are loc Bătălia de la Adrianopol, azi Edrine, Turcia. A fost o confruntare militară dintre oastea latină a cuceritorilor Constantinopolului, condusă de către Balduin de Flandra şi oastea  ţarului Vlaho-Bulgar Ioniţă Caloian (1197-1207). Bătălia sa încheiat cu victoria lui Ioniţă Caloian.

 

 

 

 

 

1457

La Orbic, în ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare îl învinge pe  domnitorul Petru, după care merge la Suceava și pe locul ce se chema „câmpia Direptății”, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

1574

Are loc lupta de la Jiliștea, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

 

 

 

 

 

1839

Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

 

Read more

13 aprilie

1204

În timpul de-a patra cruciadă are loc ocuparea capitalei bizantine Constantinopol.

 

 

  

1711

Dimitrie Cantemir a încheiat la Luțk în Rusia,  un tratat secret de alianță cu Petru cel Mare, în vederea luptei comune antiotomane, precizând integritatea granițelor și faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. Tratatul a fost publicat de Cantemir în spațiul german.

 

 

 

 

 

1864

Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia, respinsă însă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

2006

La Vilnius, a fost semnat acordul de bază privind cooperarea în domeniul apărării, între Republica Moldova şi Lituania.

 

 

Read more

12 aprilie

1457

Are loc Bătălia de la Doljeşti, în urma căreia Ştefan cel Mare (1457 – 1504) ocupă tronul Moldovei, înlăturându-l pe Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457). Ştefan era fiul domnului Bogdan II (1449 – 1451), ucis prin decapitare din ordinul lui Petru Aron, la Reuseni (16 octombrie 1451). În condiţiile compromiterii lui Petru Aron, în urma acceptării de către acesta a solicitării sultanului de închinare a Moldovei şi de plată a tributului (5 iunie 1456), Ştefan pătrunde în Moldova, în aprilie 1457, cu sprijinul lui Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi cu susţinători din Ţara de Jos (însumând c. 6 000 de oameni).

 

 

 

1877

Începe războiul ruso-turc. Turcii bombardează localităţile romaneşti de la Dunăre. Marele duce Nicolae, comandantul armatei ruse, aduce la cunoştinţa ca trupele sale se vor comporta, la trecerea prin România, ca oşti prietene şi „vor respecta legile, persoanele şi averile paşnicilor cetăţeni”. Armata rusă a început traversarea Prutului pe la Ungheni, pe la nou construitul pod „Eiffel”, în noaptea de 11 – 12 aprilie 1877.

 

 

1961

Nava ruseasca „Vostok”, la bordul căreia se afla cosmonautul Iuri Gagarin, a efectuat primul zbor în cosmos. Zborul a durat 108 minute. De la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată.

 

 

 

Read more

11 aprilie

1680

Apare, la Iași, „Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

 

 

 

 

 

1744

A murit la Paris Antioh Cantemir,  un poet de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română, fiul domnitorului român Dimitrie Cantemir.

 

 

 

 

 

1814

Este semnat Tratatul de la Fontainebleau,care pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte, și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.

 

 

 

1877

Ţarul Alexandru al II-lea soseşte la Chişinău, gubernia Basarabia, iar armatele ruse trec frontiera României în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

 

 

 

 

 

1888

Ion Suruceanu, primul arheolog din Basarabia, este ales membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1984

În URSS, Constantin Cernenco, este ales Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS.

 

 

 

Read more

10 aprilie

1809 

Începe Războiul celei de-a Cincea Coaliții, un conflict militar din cadrul Războaielor napoleoniene, care a opus Regatul Unit și Imperiul Austriac, pe de o parte, Franței și aliaților săi. A cuprins operațiuni militare pe mai multe teatre de operațiuni: teatrul principal din Germania centrală și Austria; cel din Polonia; cel din Italia de nord; cel din Saxonia; cel din Tirol și cel din Olanda.

 

 

1839 

S-a născut Carol I, domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

 

 

 

1848 

Domnitorul Mihail Sturdza întreprinde măsuri de reprimare a mișcării revoluționare a tinerilor boieri din Moldova, care au prezentat în prealabil domnitorului un memoriu cu revendicări în 35 de puncte.

 

 

 

 

1849 

Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.

 

 

 

 

 

1988 

Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

 

 

 

 

 

1992

A fost creată Brigada I Infanterie Motorizată ”Moldova” din Bălți. Este printrele primele unități care a participat la acțiunile militare din Transnistria din 1992. La războiul pentru integritatea țării au participat crica 400 de militari ai brigăzii bălțene. Doi au căzut pe date de 20 iunie 1992: locotenentul major Vladimir Macarciu în vârstă de 34 de ani și căpitanul - Valeriu Nazarco în vârstă de 37 de ani

 

 

Read more

9 aprilie

1749

Marea Adunare a Ţării Moldovei, convocată la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, adoptă Aşezământul de dezrobire prin care se desfiinţează instituţia de şerbie (“vecinie”).

 

 

 

1654

Moare Domnitorul Ţării Româneşti Matei Basarab. A fost înmormântat la Târgoviște, de unde a fost mutat în 1658 la ctitoria sa - Mănăstirea Arnota - de către un sobor de preoți, în frunte cu patriarhul Macarie al Antiohiei și secretarul acestuia, cărturarul Paul de Alep, care se aflau atunci în Țara Românească.

 

 

 

 

1732

Episcopul Ioan Inochentie Micu Clain (Klein) a adresat primul memoriu Curtii de la Viena, prin care a cerut respectarea drepturilor acordate clerului unit de diplomele leopoldine.

 

 

 

 

 

1940

Începe Operațiunea Weserübung, denumirea însemnând "Operaținea manevrele de pe râul Weser" ce a reprezentat numele de cod al asaltului Germaniei Naziste asupra Danemarcii și Norvegiei în timpul celui de al doilea război mondial, dată codificată ca Wesertag ("Ziua Weser").

 

 

Read more

8 aprilie

1885 

La Bucureşti,  în  România, se stinge din viaţă Constantin A. Rosetti, om politic român, jurnalist, fruntaş al Revolutiei române de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Societăţii Academice Române.

 

 

 

 

1938 

S-a născut în actuala Republică Gana, Kofi Annan, diplomat african, secretar general al ONU (ales la 17 decembrie 1996 si reales la 27 iunie 2001), laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001.

 

 

 

 

1966 

În URSS, la Moscova, Leonid Brejnev este ales Secretar General al Partidului Comunist al URSS.

 

 

 

 

 

1985 

Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.

 

 

 

 

 

1992 

Prin decretul Prezidiului Parlamentului ţării a fost aprobat jurământul militar cu următorul text: ”Eu, cetăţean al Republicii Moldova, intrând în rândurile forţelor armate, jur credinţă Republicii Moldova şi poporului ei. Jur să-mi apăr ţara chiar şi cu preţul vieţii, să nu fac uz de arme împotriva poporului Republicii Moldova şi a organelor constituţionale alese de el. Jur să respect legile Republicii Moldova şi regulamentelemilitare. Dacă voi încălca jurământul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor Republicii Moldova”.

Read more

7 aprilie

1863

Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.

  

 

1953

Diplomatul suedez Dag Hammarskjoeld a fost ales secretar general al Natiunilor Unite cu 57 de voturi pentru, un vot impotriva (1953-1961). A murit intr-un accident aviatic, in timpul unei misiuni in Congo. Postum i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace in anul 1961.

 

Read more

6 aprilie

402

Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și Vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric.

 

 

 

 

 

 1199

Regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

 

 

 

 

 

 

1749

Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.

 

 

 

 

 

1992

La Chişinău, miniştrii de externe ai Federaţiei Ruse, României, Ucrainei şi Republicii Moldova au semnat o declaraţia cvadripartită privind soluţionarea conflictului transnistrian.

 

 

 

Read more