Error
  • Component not found

04 April 2019

05 April 2019

5 aprilie

1884

S-a născut la Răzeni, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova, Ion Constantin Inculeț. A fost om politic, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române. Este înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, aflată la periferia municipiului Iași.

 

 

 

1955

Winston Churchill demisionează din funcţia de prim-ministru, la vârsta de peste 80 de ani și se dedică scrisului. Pentru operele sale, în special pentru al doilea război mondial (în șase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primește titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA.

 

 

 

1980

Este inaugurată noua clădire a Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, ce are toate dotările tehnice necesare unui teatru liric.

 

Read more

Piese de muzeu de la Armata Italiană

Atasat Militar ItalianAtaşatul Militar Italian, col. Andrea TIVERON, a donat muzeului militar, spre păstrare permanentă în fondurile acestuia, 4 uniforme de diferite genuri de armă. Evenimentul care face parte din iniţiativa lansată către ţările partenere a avut loc la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. În 2019, Centrul îşi propune să lanseze noul său proiect – „Un obiect pentru memorie”, adresat tuturor celor împătimiţi de istoria militară, în speranţa că aceştia vor răspunde la iniţiativa instituţiei, oferind piese edificatoare din colecţiile lor, participând astfel nu doar la îmbogăţirea fondurilor muzeale ci şi la dăinuirea noastră ca neam.

Read more

4 aprilie

1459

Este semnat Tratatul de pace între Ștefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) și reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan.

 

 

 

 

 

1877

La București este semnată  convenția prin care românii acordau „liberă trecere” trupelor țariste, în condițiile în care Imperiul Rus garanta apărarea și menținerea integrității teritoriale a României.

 

 

 

1904

În sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Societăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia. Decan al Societăţii este ales protoiereul A.V.Ianovski, locţiitor – A.M.Parhomovici si  şef al serviciului administrativ – Ion Halippa.

 

 

1949

Este semnat la Washington,  Tratatul Atlanticului de Nord, prin care se stabileşte Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Alianța s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Actualmente cuprinde 19 state din Europa și America de Nord.

 

Read more