Error
  • Component not found

05 April 2019

06 April 2019

6 aprilie

402

Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și Vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric.

 

 

 

 

 

 1199

Regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

 

 

 

 

 

 

1749

Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.

 

 

 

 

 

1992

La Chişinău, miniştrii de externe ai Federaţiei Ruse, României, Ucrainei şi Republicii Moldova au semnat o declaraţia cvadripartită privind soluţionarea conflictului transnistrian.

 

 

 

Read more

5 aprilie

1884

S-a născut la Răzeni, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova, Ion Constantin Inculeț. A fost om politic, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române. Este înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, aflată la periferia municipiului Iași.

 

 

 

1955

Winston Churchill demisionează din funcţia de prim-ministru, la vârsta de peste 80 de ani și se dedică scrisului. Pentru operele sale, în special pentru al doilea război mondial (în șase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primește titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA.

 

 

 

1980

Este inaugurată noua clădire a Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, ce are toate dotările tehnice necesare unui teatru liric.

 

Read more