Error
  • Component not found

08 April 2019

09 April 2019

9 aprilie

1749

Marea Adunare a Ţării Moldovei, convocată la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, adoptă Aşezământul de dezrobire prin care se desfiinţează instituţia de şerbie (“vecinie”).

 

 

 

1654

Moare Domnitorul Ţării Româneşti Matei Basarab. A fost înmormântat la Târgoviște, de unde a fost mutat în 1658 la ctitoria sa - Mănăstirea Arnota - de către un sobor de preoți, în frunte cu patriarhul Macarie al Antiohiei și secretarul acestuia, cărturarul Paul de Alep, care se aflau atunci în Țara Românească.

 

 

 

 

1732

Episcopul Ioan Inochentie Micu Clain (Klein) a adresat primul memoriu Curtii de la Viena, prin care a cerut respectarea drepturilor acordate clerului unit de diplomele leopoldine.

 

 

 

 

 

1940

Începe Operațiunea Weserübung, denumirea însemnând "Operaținea manevrele de pe râul Weser" ce a reprezentat numele de cod al asaltului Germaniei Naziste asupra Danemarcii și Norvegiei în timpul celui de al doilea război mondial, dată codificată ca Wesertag ("Ziua Weser").

 

 

Read more

8 aprilie

1885 

La Bucureşti,  în  România, se stinge din viaţă Constantin A. Rosetti, om politic român, jurnalist, fruntaş al Revolutiei române de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Societăţii Academice Române.

 

 

 

 

1938 

S-a născut în actuala Republică Gana, Kofi Annan, diplomat african, secretar general al ONU (ales la 17 decembrie 1996 si reales la 27 iunie 2001), laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001.

 

 

 

 

1966 

În URSS, la Moscova, Leonid Brejnev este ales Secretar General al Partidului Comunist al URSS.

 

 

 

 

 

1985 

Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.

 

 

 

 

 

1992 

Prin decretul Prezidiului Parlamentului ţării a fost aprobat jurământul militar cu următorul text: ”Eu, cetăţean al Republicii Moldova, intrând în rândurile forţelor armate, jur credinţă Republicii Moldova şi poporului ei. Jur să-mi apăr ţara chiar şi cu preţul vieţii, să nu fac uz de arme împotriva poporului Republicii Moldova şi a organelor constituţionale alese de el. Jur să respect legile Republicii Moldova şi regulamentelemilitare. Dacă voi încălca jurământul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor Republicii Moldova”.

Read more