Error
  • Component not found

10 April 2019

11 April 2019

11 aprilie

1680

Apare, la Iași, „Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

 

 

 

 

 

1744

A murit la Paris Antioh Cantemir,  un poet de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română, fiul domnitorului român Dimitrie Cantemir.

 

 

 

 

 

1814

Este semnat Tratatul de la Fontainebleau,care pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte, și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.

 

 

 

1877

Ţarul Alexandru al II-lea soseşte la Chişinău, gubernia Basarabia, iar armatele ruse trec frontiera României în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

 

 

 

 

 

1888

Ion Suruceanu, primul arheolog din Basarabia, este ales membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1984

În URSS, Constantin Cernenco, este ales Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS.

 

 

 

Read more

10 aprilie

1809 

Începe Războiul celei de-a Cincea Coaliții, un conflict militar din cadrul Războaielor napoleoniene, care a opus Regatul Unit și Imperiul Austriac, pe de o parte, Franței și aliaților săi. A cuprins operațiuni militare pe mai multe teatre de operațiuni: teatrul principal din Germania centrală și Austria; cel din Polonia; cel din Italia de nord; cel din Saxonia; cel din Tirol și cel din Olanda.

 

 

1839 

S-a născut Carol I, domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

 

 

 

1848 

Domnitorul Mihail Sturdza întreprinde măsuri de reprimare a mișcării revoluționare a tinerilor boieri din Moldova, care au prezentat în prealabil domnitorului un memoriu cu revendicări în 35 de puncte.

 

 

 

 

1849 

Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.

 

 

 

 

 

1988 

Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

 

 

 

 

 

1992

A fost creată Brigada I Infanterie Motorizată ”Moldova” din Bălți. Este printrele primele unități care a participat la acțiunile militare din Transnistria din 1992. La războiul pentru integritatea țării au participat crica 400 de militari ai brigăzii bălțene. Doi au căzut pe date de 20 iunie 1992: locotenentul major Vladimir Macarciu în vârstă de 34 de ani și căpitanul - Valeriu Nazarco în vârstă de 37 de ani

 

 

Read more