Error
  • Component not found

13 April 2019

14 April 2019

14 aprilie

1205

Are loc Bătălia de la Adrianopol, azi Edrine, Turcia. A fost o confruntare militară dintre oastea latină a cuceritorilor Constantinopolului, condusă de către Balduin de Flandra şi oastea  ţarului Vlaho-Bulgar Ioniţă Caloian (1197-1207). Bătălia sa încheiat cu victoria lui Ioniţă Caloian.

 

 

 

 

 

1457

La Orbic, în ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare îl învinge pe  domnitorul Petru, după care merge la Suceava și pe locul ce se chema „câmpia Direptății”, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

1574

Are loc lupta de la Jiliștea, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

 

 

 

 

 

1839

Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

 

Read more

13 aprilie

1204

În timpul de-a patra cruciadă are loc ocuparea capitalei bizantine Constantinopol.

 

 

  

1711

Dimitrie Cantemir a încheiat la Luțk în Rusia,  un tratat secret de alianță cu Petru cel Mare, în vederea luptei comune antiotomane, precizând integritatea granițelor și faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. Tratatul a fost publicat de Cantemir în spațiul german.

 

 

 

 

 

1864

Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia, respinsă însă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

2006

La Vilnius, a fost semnat acordul de bază privind cooperarea în domeniul apărării, între Republica Moldova şi Lituania.

 

 

Read more