Error
  • Component not found

13 May 2019

14 May 2019

14 mai

1536

Umanistul, istoriograful și omul politic de origine română Nicolaus Olahus, editează lucrarea istorică “Hungaria”, în care tratează despre latinitatea poporului român şi a limbii române. Este prima abordare în scris de către un român, a unităţii de neam şi a originii latine comune a muntenilor, ardelenilor şi moldovenilor.

 

 

 

 

1812

S-a născut Costache Negri, scriitor, om politic și patriot român. Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, a sprijinit toate acțiunile și reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române. Complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca și pe Vasile Alecsandri, să renunțe la viața politică. S-a retras la Târgu Ocna și și-a dedicat ultimii ani ai vieții pasiunilor sale de-o viață: numismatica și colecționarea de tablouri.

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul Rotterdam este bombardat de aviația germană. Olanda se predă Germaniei.

 

 

 

1955

A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). În urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat valabilitatea la 1 iulie1991.

 

 

1957

S-a stins din viaţă Camil Petrescu, romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română în special ca inițiator al romanului modern.

 

 

 

Read more

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR - 2019 LA MUZEUL MILITAR

Calareti

Muzeul Militar Vă invită să participați la cea de-a XV-a ediție a evenimentului internațional „Noaptea Muzeelor”.

Cu acest prilej, toți doritorii vor putea vizita muzeul gratuit și vor avea parte de un spectacol cultural-artistic de excepție, cu recitaluri de muzică, intervenții teatrale și improvizare de lupte; vor avea ocazia să admire expoziții tematice și să guste din terciul ostășesc și mămăliga tradițională.

Programul nocturn va avea loc sâmbătă 18 mai, cu începutul la ora 20:00, la Centrul de Cultură și Istorie Militară, strada Tighina 47.

 

Programul va cuprinde:

·       Muzică clasică, evoluează orchestra de cameră

·       Orchestra Prezidenţială

·       Recitaluri instrumentale

·       Dansuri populare și spectacole coregrafice

·       Recital de cântece de cătănie

·       Retragerea cu torţe pe străzile municipiului

·       Dansul călăreților

·       Intervenţie teatralizată (improvizare de lupte, personaje în costume istorice)

·       Program folcloric

·       Compoziţie Fire-show

·       Exerciții tactic demonstrative și Tir interactiv

·       Galeria făclierilor

·       Proiecţie de filme artistice și documentare

·       Diverse expoziții și demonstrații tematice de modă

·       Masă ostăşească (terci și mămăliguță, băuturi răcoritoare)

Muzeul Militar îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă.

Chişinău 2019

Read more

13 mai

1476

Sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul pornește cu oastea din Adrianopol și deschide marea campanie împotriva Moldovei. În primăvara 1475, Veneția încheie pace cu Imperiul Otoman și acesta primește răgazul necesar pentru operațiuni militare la Marea Neagră. Scopul atacului otoman, susținut și de tătari, era preluarea cetăților Chilia și Cetatea Albă și înlocuirea lui Ștefan cu alt domnitor loial Imperiuliui.

 

  

 

 

1860

A fost adoptată legea cu privire la principiile şi la modul de desfăşurare a instrucţiei în armata Principatelor Unite, care „vor fi de acum înainte uniforme”.

 

 


1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs "sânge, trudă, lacrimi și sudoare" în Camera Comunelor.

 

 

 

 

 

1940

După invazia nazistă, Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos, împreună cu tot guvernul se autoexilează şi ajunge la Londra, unde o primește regele George al VI-lea. Ea refuză să accepte înfrângerea, continuându-și lupta cu un guvern de exil. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.

 

 

 

 

 

1943

Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană din Africa de Nord, sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților. Afrika Korps a fost o forță expediționară germană în Africa, care în Campania din Africa de Nord din cel de-al Doilea Război Mondial în Libia și Tunisia.

 

 

 

 

 

2008

S-a stins din viaţă actor de teatru și film Colea Răutu (Nikolai Rutkovski). Este originar din Limbenii Noi, județul Bălți (astăzi Republica Moldova). Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giuleşti din Bucureşti. A jucat pentru scurt timp şi la Teatrul din Piteşti. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti cât şi străine şi în seriale de televiziune. Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii.

 

 

Read more