Error
  • Component not found

02 June 2019

03 June 2019

3 iunie

1428

Are loc Bătălia de la Golubac. Oastea Ţării Româneşti, condusă de Dan al II-lea, participă alături de Sigismund de Luxemburg, suzeranul său, la lupta împotriva turcilor, încheiată cu înfrângerea creştinilor.

 

 

 

 

1444

Este încheiat tratatul de alianţă între Iancu de Hunedoara şi Ştefan Toma, regele Bosniei, împotriva turcilor.

 

 

 

 

 

 

1849

Armata ţărănească, condusă de Avram Iancu, repurtează lângă Abrud o mare victorie asupra unei armate maghiare, comandată de locotenent-colonelul Kemenz Farkas, care încercă să pătrundă în Munţii Apuseni.

 

 

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial se încheie bătălia de la Dunkirk, cu victoria germanilor. Bătălia a reprezentat apărarea și evacuarea forțelor Aliaților, separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a celor germane.

 

 

Read more

2 iunie

1816

S-a născut Constantin Alexandru Rosetti, fiu al spătarului Alexandru Rosetti și al Elenei Obedeanu (născută Cretzeanu), a fost om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și ai luptei pentru Unirea Principatelor Române.

 

 

 

 

 

1854

Este semnată convenţia turco-austriacă la Boiacikoy privind ocuparea Moldovei şi Ţării Româneşti de către armatele turce, comandate de Omer Paşa, şi austriece, comandate de I. B. Coronini.

 

 

 

 

 

1882

S-a născut Ion Antonescu, om politic român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și Ministru de Război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului cu puteri dictatoriale.

 

 

 

 

1935

 

Are loc Sfinţirea Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălți. La eveniment au participat Regele Carol al II-lea și Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.

 

 

 

 

1957 

S-a născut Valeriu Troenco, Ministrul Apărării al Republicii Moldova din 5 aprilie 2014 până la 18 februarie 2015. Este jurist de profesie. În anii 1999 – 2001, a deținut funcția de viceministru al justiției și director al Departamentului instituțiilor penitenciare. În 2000, a fost avansat de către președinte la gradul special de general-maior de justiție.

 

 

 

1992

Ilie Ilaşcu împreuna cu alţi membrii ai grupului de rezistenţă au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de închisoare. A fost graţiat şi eliberat la 5 mai 2001, după noua ani de detenţie.

 

 

 

 

1992

Colonelul Vladimir Donţu a fost numit primul comandant al divizionului de artilerie, anterior brigada de artilerie „Prut”, organizată oficial la 19 aprilie 1992, când membrii acesteia au depus jurământul militar.

Read more