Error
  • Component not found

03 June 2019

04 June 2019

4 iunie

Este marcată Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi, victime ale agresiunii. La 19 august 1982, in cadrul sesiunii speciale de urgenta in problema Palestinei, membrii Adunării Generale ONU, "şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis sa comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi Internaţională a Copiilor Victime ale Agresiunii (rezoluţia ES-7/8).

 

 

1920

La Trianon se încheie Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi a Maramureşului cu România, a Slovaciei şi Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croaţiei, Sloveniei şi părţii de vest a Banatului cu Serbia etc.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial are loc Bătălia de la Midway, cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al doilea război mondial. Între 4 iunie și 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor și la șase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, și a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze.

 

 

 

Read more

3 iunie

1428

Are loc Bătălia de la Golubac. Oastea Ţării Româneşti, condusă de Dan al II-lea, participă alături de Sigismund de Luxemburg, suzeranul său, la lupta împotriva turcilor, încheiată cu înfrângerea creştinilor.

 

 

 

 

1444

Este încheiat tratatul de alianţă între Iancu de Hunedoara şi Ştefan Toma, regele Bosniei, împotriva turcilor.

 

 

 

 

 

 

1849

Armata ţărănească, condusă de Avram Iancu, repurtează lângă Abrud o mare victorie asupra unei armate maghiare, comandată de locotenent-colonelul Kemenz Farkas, care încercă să pătrundă în Munţii Apuseni.

 

 

 

 

 

1940

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial se încheie bătălia de la Dunkirk, cu victoria germanilor. Bătălia a reprezentat apărarea și evacuarea forțelor Aliaților, separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a celor germane.

 

 

Read more