Error
  • Component not found

04 June 2019

05 June 2019

5 iunie

1446

Dieta Ungariei, întrunită la Rakos, alege pe Iancu de Hunedoara guvernator al Ungariei, în timpul minoratului regelui Ladislau Postumul.

 

 

 

 

 

1461

Are loc prima incursiune a lui Ştefan cel Mare în Transilvania. Domnul Moldovei invadează părţile secuieşti pentru că voievodul Sebastian de Rozgonz luase la curtea sa pe Petru Aron.

 

 

 

 

 

1947

Într-un discurs rostit în Aula Universității Harvard, secretarul de stat american George Marshall anunță lansarea unui vast program de asistență economică destinat refacerii economiilor europene. Aplicarea acestuia a inceput de la 3 aprilie 1948, fiind in vigoare pana in luna iulie 1951.

 

 

Read more

4 iunie

Este marcată Ziua internaţională a copiilor nevinovaţi, victime ale agresiunii. La 19 august 1982, in cadrul sesiunii speciale de urgenta in problema Palestinei, membrii Adunării Generale ONU, "şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis sa comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi Internaţională a Copiilor Victime ale Agresiunii (rezoluţia ES-7/8).

 

 

1920

La Trianon se încheie Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi a Maramureşului cu România, a Slovaciei şi Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croaţiei, Sloveniei şi părţii de vest a Banatului cu Serbia etc.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial are loc Bătălia de la Midway, cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al doilea război mondial. Între 4 iunie și 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor și la șase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, și a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze.

 

 

 

Read more