Error
  • Component not found

05 June 2019

06 June 2019

6 iunie

1513

Trupele italiene a „Ligii Sfinte" înving în Bătălia de la Novara, armata sub conducerea lui Ludovic al XII-lea al Franței.

 

 

 

1716

Ştefan Cantacuzino şi tatăl său, stolnicul Constantin, sunt executaţi la Constantinopol.

 

 

 

1799

S-a născut Alexandr Sergheevici Pușkin, un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne.

 

 

 

 

 

1849

Trupele ţariste chemate la Curtea de la Viena trec în Transilvania şi Ungaria pentru înăbuşirea revoluţiei.

 

 

 

1871

S-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. A fost fondatorul și director al Școlii Române din Paris. A editat și condus numeroase ziare și reviste. În domeniul istoriei naționale, a elaborat monografii și sinteze de mare valoare și a integrat istoria României în istoria universală, relevând originalitatea culturii românești și interdependența istoriei poporului român cu istoria altor popoare.

 

  

 

 

1873

S-a constituit prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn) între Alexandru II și Franz Joseph I, o înțelegere defensivă comună , care va pune bazele Alianței celor trei împărați.. În cazul unei amenințări de atac din partea unei terțe puteri, ambii monarhi se obligau să se înțeleagă pentru a adopta o „linie de conduită comună“.

 

 

 

 

1883

A încetat din viaţă compozitorul si dirijorul român Ciprian Porumbescu. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară si orchestră” op. 29 şi opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883).

 

 

 

 

1930

Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, îndepărtat de la succesiunea tronului în 1926, se reîntoarce în ţară.

 

 

 

 

 

1944

Trupele Aliate debarcă pe coasta Normandiei, deschizând cel de-al doilea front în Europa.

 

 

Read more

5 iunie

1446

Dieta Ungariei, întrunită la Rakos, alege pe Iancu de Hunedoara guvernator al Ungariei, în timpul minoratului regelui Ladislau Postumul.

 

 

 

 

 

1461

Are loc prima incursiune a lui Ştefan cel Mare în Transilvania. Domnul Moldovei invadează părţile secuieşti pentru că voievodul Sebastian de Rozgonz luase la curtea sa pe Petru Aron.

 

 

 

 

 

1947

Într-un discurs rostit în Aula Universității Harvard, secretarul de stat american George Marshall anunță lansarea unui vast program de asistență economică destinat refacerii economiilor europene. Aplicarea acestuia a inceput de la 3 aprilie 1948, fiind in vigoare pana in luna iulie 1951.

 

 

Read more