Error
  • Component not found

06 June 2019

07 June 2019

7 iunie

1494

Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Nouă (America) era împărțită între cele două țări.

 

 

 

 

 

1915

S-a născut Constantin Constantinov , actor de teatru și film. Începând din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic "A.S.Pușkin" din Chișinău (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”). În anul 1953 a primit titlul de Artist al poporului. În teatru a jucat cu precădere roluri de comedie, interpretând circa 100 roluri.

 

 

1921

Se semnează Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri (Mica Antantă), ca organizaţie politică.

 

 

 

1934

La Geneva au loc convorbiri  Titulescu-Litvinov, cu rezultate pozitive pentru păstrarea statu-quo-ului teritorial şi al tratatelor existente.

 

 

 

 

 

1994

Este adoptată Hotărârea Parlamentului (HPA140/1994) privind Imnul de Stat al Republicii Moldova, fiind acceptate versurile lui A. Mateevici “Limba noastră”.

 

 

Read more

6 iunie

1513

Trupele italiene a „Ligii Sfinte" înving în Bătălia de la Novara, armata sub conducerea lui Ludovic al XII-lea al Franței.

 

 

 

1716

Ştefan Cantacuzino şi tatăl său, stolnicul Constantin, sunt executaţi la Constantinopol.

 

 

 

1799

S-a născut Alexandr Sergheevici Pușkin, un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne.

 

 

 

 

 

1849

Trupele ţariste chemate la Curtea de la Viena trec în Transilvania şi Ungaria pentru înăbuşirea revoluţiei.

 

 

 

1871

S-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. A fost fondatorul și director al Școlii Române din Paris. A editat și condus numeroase ziare și reviste. În domeniul istoriei naționale, a elaborat monografii și sinteze de mare valoare și a integrat istoria României în istoria universală, relevând originalitatea culturii românești și interdependența istoriei poporului român cu istoria altor popoare.

 

  

 

 

1873

S-a constituit prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn) între Alexandru II și Franz Joseph I, o înțelegere defensivă comună , care va pune bazele Alianței celor trei împărați.. În cazul unei amenințări de atac din partea unei terțe puteri, ambii monarhi se obligau să se înțeleagă pentru a adopta o „linie de conduită comună“.

 

 

 

 

1883

A încetat din viaţă compozitorul si dirijorul român Ciprian Porumbescu. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară si orchestră” op. 29 şi opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883).

 

 

 

 

1930

Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, îndepărtat de la succesiunea tronului în 1926, se reîntoarce în ţară.

 

 

 

 

 

1944

Trupele Aliate debarcă pe coasta Normandiei, deschizând cel de-al doilea front în Europa.

 

 

Read more