Error
  • Component not found

09 June 2019

10 June 2019

10 iunie

În Republica Moldova este marcată Ziua Poliției de Frontieră.                                                         

 

 

 

323

A decedat Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. A contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

 

 

1476

Armata turcă trece Dunărea fără a întâmpina vreo rezistență, înaintând apoi pe valea Siretului.

 

 

1574

Are loc bătălia de lângă iezerul Cahulului. Trădat de boierime, Ioan-Vodă, după o rezistență dârză, este silit să se retragă la Roșcani.

 

 

 

 

 

1912

Are loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obținut un mare success. Aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înalțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

 

 

1926

La Paris se încheie Convenția de amiciție și arbitraj româno-franceză, completată cu o convenție militară și un protocol privind angajamentul de neagresiune față de U.R.S.S., bazat pe un statu-quo teritorial.

 

 

1967

A încetat Războiul de Șase Zile, un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

 

 

1970

S-a născut Vitalie Stoian, a deținut funcția de Şef Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale în anii 2012 - 2013.  Și-a început cariera militară în anul 1992 în funcţia de comandant de pluton geniu şi a îndeplinit diferite funcţii de comandă şi stat major. Tot el a fost comandantul a două contingente de genişti detaşaţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi a participat la numeroase operaţiuni de deminare a teritoriului naţional.

 

 

 

1993

A fost semnat Acordul de colaborare între Republica Moldova și Republica Belarus. În anii următori, au fost planificate şi, respectiv, efectuate o serie de activităţi bilaterale, în conformitate cu planurile anuale de cooperare militară. Acest acord a fost urmat de un şir de protocoale cu referire la diverse sfere de colaborare militară.

Read more

9 iunie

1456

Mahomed al II-lea emite actul din localitatea Ieni-Derbend, probabil primul tratat moldo-turc, încheiat în urma negocierilor purtate de logofătul Mihu în timpul celei de-a doua solii. Actul stipula privilegii pentru negustorii din Cetatea Albă şi din întreaga Moldova, precum şi încetarea incursiunilor turceşti asupra ţării, în schimbul achitării regulate a haraciului.

 

 

 

 

1598

Este semnat tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu. Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei

 

 

1672

S-a  născut la Moscova Ţarul  Petru I al Rusiei. A învăţat diferite lucruri de la occidentali şi a încercat să le aplice în Rusia. Semnificativ, în acest sens, este oraşul Sankt-Petersburg, care a fost construit din ordinul lui, între anii 1703 si 1712, oraş modern, devenit capitală a ţării, care se va dezvolta rapid pe plan economic datorită portului şi şantierului naval. În timpul lui, au apărut în Rusia, sute de manufacturi, s-a dezvoltat comerţul, a fost creată cavaleria permanentă şi s-a impus sistemul de recrutare regulată.

 

 

 

1815

Este semnat actul final al Congresului de la Viena. Franța este redusă la granițele din 1792, Austria obține Galiția, Tirolul, Triestul, Dalmația, Stiria, Lombardia și Veneția,  Olanda primește Belgia

 

 

 

1848

Are loc Adunarea de la Islaz la care Ion Heliade Rădulescu citește mulţimii Proclamația de la Islaz cuprinţând programul revoluţiei din Țara Românească.

 

 

 

 

 

1848

Atentat la viaţa domnului Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu. Arestările care-i urmează întârzie cu câteva zile izbucnirea revoluţiei la Bucureşti.

 

 

 

 

 

1848

Revoluţionarii moldoveni exilaţi organizează, la Cernăuţi, „Comitetul revoluţionar moldovean” în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldovanu ş.a., care ţine o strânsă legătură cu revoluţia din Ţara Românească. Comitetul însărcinează pe Mihail Kogâlniceanu să redacteze un program de revendicări sociale şi politice.

 

 

 

 

1912

A murit Ion Luca Caragiale, un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. A fost inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti

 

 

 


1934

Reluarea relaţiilor diplomatice normale dintre România şi U.R.S.S. Ambele guverne îşi garantau reciproc deplina şi întreaga respectare a suveranităţii şi abţinerea de la orice amestec direct sau indirect în treburile interne.

Read more