Error
  • Component not found

10 June 2019

11 June 2019

11 iunie

1524

Are loc Lupta de la Tărăsăuți. Împăratul Ștefăniță zdrobește un corp de oaste otomană care se întorcea dintr-o incursiune de pradă în Polonia.

 

 

 

 

 

1535

Intrat în conflict cu o parte a marii boierimi, Vlad Vintilă, domnul Țării Românești, este ucis în timpul unei vânători.

 

 

 

 

 

1551

Iliaș Rareș părăsește domnia Moldovei, îmbrățișează apoi la Stambul religia mahomedană și devine pașă de Silistra.

 

 

 

 

 

1574

Asediată de turci la Roșcani și lipsită de apă, oastea moldo-cazacă este silită să se predea. În ciuda asigurărilor date, Ioan-Vodă este ucis de turci. Tătarii capătă permisiunea de a prăda Moldova.

 

 

 

 

1848

Izbucnește revoluția la București. Silit de situația creată, Gheorghe Bibescu semnează Constituția și recunoaște noul guvern.

 

 

 

 

1919

Delegației României la Conferința păcii de la Paris i se comunică hotărârea Consiliului Suprem privind frontierele dintre România și Ungaria și dintre România și Iugoslavia, prin care se recunoștea de drept unirea cu România a Transilvaniei, Maramureșului și Banatului.

 

 

1941

Se semnează la Munchen și la Berchtesgaden acordurile germano-române, prin care guvernul antonescian se angajează să ia parte la războiul împotriva U.R.S.S.

 

 

 

Read more

10 iunie

În Republica Moldova este marcată Ziua Poliției de Frontieră.                                                         

 

 

 

323

A decedat Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. A contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

 

 

1476

Armata turcă trece Dunărea fără a întâmpina vreo rezistență, înaintând apoi pe valea Siretului.

 

 

1574

Are loc bătălia de lângă iezerul Cahulului. Trădat de boierime, Ioan-Vodă, după o rezistență dârză, este silit să se retragă la Roșcani.

 

 

 

 

 

1912

Are loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obținut un mare success. Aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înalțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

 

 

1926

La Paris se încheie Convenția de amiciție și arbitraj româno-franceză, completată cu o convenție militară și un protocol privind angajamentul de neagresiune față de U.R.S.S., bazat pe un statu-quo teritorial.

 

 

1967

A încetat Războiul de Șase Zile, un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

 

 

1970

S-a născut Vitalie Stoian, a deținut funcția de Şef Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale în anii 2012 - 2013.  Și-a început cariera militară în anul 1992 în funcţia de comandant de pluton geniu şi a îndeplinit diferite funcţii de comandă şi stat major. Tot el a fost comandantul a două contingente de genişti detaşaţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi a participat la numeroase operaţiuni de deminare a teritoriului naţional.

 

 

 

1993

A fost semnat Acordul de colaborare între Republica Moldova și Republica Belarus. În anii următori, au fost planificate şi, respectiv, efectuate o serie de activităţi bilaterale, în conformitate cu planurile anuale de cooperare militară. Acest acord a fost urmat de un şir de protocoale cu referire la diverse sfere de colaborare militară.

Read more