Error
  • Component not found

05 July 2019

06 July 2019

6 iulie

În Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. În această zi, a avut loc al doilea val al deportărilor din Basarabia. Avea denumirea conspirativă „Iug” (“Sud”), şi s-a realizat în conformitate cu hotărârea Consiliului de Miniştri al U.R.S.S. „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneşti a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, altor categorii, precum şi a familiilor acestora”. Decizia stabilea deportarea din RSSM, pe viaţă, a 11.280 de familii (40.850 de persoane).

 

 

1189

Richard I "Inimă de Leu" devine rege al Angliei. Numele se datorează reputației sale de mare lider militar. Richard conduce, în mod firesc, cea de-a treia cruciadă,  ahtiat după mașini de război și expert în atacuri asupra locurilor întărite, cucerește într-o săptămână Saint-Jean-d'Acre, pe când Filip al II-lea, regele Franţei bătuse pasul pe loc timp de șase luni.

 

 

 

  

1484

Începe asediul cetăţii Chilia, apărată de moldovenii conduşi de pârcalabii Ivanco şi Maxim. După opt zile cetatea este cucerită de invadatori.

 

 

 

1600

Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei", confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârșitul lunii mai 1600).

 

 

 

 

 

1796

S-a născut Nicolae I, Împărat al Rusiei din 1825 până în 1855, și rege al Poloniei din 1825 până în 1831. A fost  fiul împăratului Paul I și al soției sale Sophie Marie Dorothea de Württemberg. A acționat ca protector al domniilor de drept și luptător împotriva mișcărilor revoluționare. Ofertele sale de înăbușire a revoluțiilor de pe continentul european, acceptate uneori, i-au adus supranumele de jandarm al Europei.

 

 

 

 

1992

Republica Moldova semnează la Viena, tratatul privind reducerea armamentului şi forţelor armate convenţionale. A fost prima ţară ex-sovietică ce a semnat acest tratat. Delegaţiile din Turcia, Germania, Ungaria, ca reprezentanţi ai Consiliului Europei, au început să inspecteze trupele moldoveneşti, primele unităţi supuse acestui proces fiind cele din ungheni, Floreşti, Mărculeşti şi Chişinău. În aceeaşi lună a fost elaborată şi prima uniformă militară şi semnele distinctive, care au fost prezentate ulterior conducerii ţării şi aprobate de aceasta.

 

 

Read more

5 iulie

1413

Are loc Lupta de la Ciamurli (lângă Sofia). Mahomed, un alt fiu al lui Baiazid, stăpânitor în Asia Mică, chemat de împăratul bizantin Manuel al II-lea Paleolog (1391-1425) împotriva lui Musa, favoritul lui Mircea cel Bătrân, îl înfrânge şi-l ucide, rămânând singur stăpănitor şi înscăunându-se ca sultan la Adrianopol.

 

 

 

 

 

1450

Se semnează la Suceava, un tratat de asistenţă şi de ajutor între Iancu de Hunedoara, guvernatorul Transilvaniei, şi Bogdan al II-lea, voievodul Moldovei.

 

 

 

 

 

1463

Voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt se căsătoreşte cu Evdochia de Kiev. Aceasta a fost prima soție a voievodului, sora cneazului Simion Olelkovici și fiica principelui Olelko. După doar patru ani de căsătorie, Evdochia a murit, probabil în urma complicaţiilor survenite la naşterea unui copil, în timp ce soţul ei era plecat în campania împotriva regelui Ungariei, Matei Corvin (Baia, decembrie 1467).

 

 

 

 

1809

Are loc Bătălia de la Wagram, cea mai importantă confruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insulei dunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena. Bătălia a opus o armată franco-germano-italiană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen. Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.

 

 

1941

Brigăzile 1 și 4 Mixte din cadrul Armatei Române au recucerit orașul Cernăuți, care în iunie 1940 a fost luat sub controlul Uniunii Sovietice, împreună cu nordul Bucovinei, în urma pactului Molotov-Ribbentrop și alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.

 

 

1943

Se desfăşoară mari acţiuni militare în sectorul central al frontului din est, „Bătălia de la Kursk – Orel – Belgorod”, soldată cu o mare înfrângere a armatei germane care desfăşoară o cotitura radicală în războiul, început la Stalingrad.

 

Read more