Error
  • Component not found

September 2019

20 September 2019

20 septembrie

Baia_Mare_13471347

Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

Bucharest_vechi1459

Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Tepeş redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

 

 

 

Ferdinand_Magellan1519

Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat în călătoria sa în jurul lumii.

 

 

 

 1620

În lupta de la Ţuţora de lângă Iaşi alianţa turco-munteană învinge alianţa moldo-poloneză.

 

 

 

Palatul_Mogoșoaia1702

A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

 

 

 

1854

Bătălia de la Alma, care este de cele mai multe ori considerată prima bătălie a războiului Crimeii, (1853-1854), a avut loc în apropierea râului Alma din Crimeea. Forțele franco-britanico-turce au reușit să obțină o victorie împotriva forțelor ruse conduse de generalul Menșikov.

 

1862

S-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, la Bucureşti. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: “Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”.

 

 

 

George_Cobuc1866

S-a născut poetul George Coșbuc.

 

 

 

 1940

A început procesul de evacuare a populației din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

 

 

 

 

Bokassa11979

Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokassa I, Imperiul Centrafrican este abolit și se restaurează Republica Centrafricană. Jean Bokassa a fost prieten cu Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu. După detronare a fost acuzat de canibalism.

Read more

19 septembrie

Montgolfier1783

A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că nu doar păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

 

 

 1802

Preia tronul Moldovei Alexandru Moruzi. Domnitor ce a fost nevoit să oscileze între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. După declanșarea Războiului Ruso-Turc, a fost nevoit să părăsească domnia.

 

 

 

 

 1849

S-a născut Michael Ancher a fost un pictor danez. El a fost un reprezentant al curentului impresionist și un co-întemeietor al coloniei de artiști din Skagen.

 

 

Razboi_Franco_Prusac1870

Armata prusacă începe "Asediul Parisului". Va dura 135 de zile.

 

 

 

1876

Se stabilesc relații diplomatice între România și Bulgaria. În urma Războiului Ruso-Româno-Turc, în Balcani se începe formarea unui șir de state noi, printre care a fost și Bulgaria, care avea hotar cu România la Dunăre.

 

 

 1895

Împăratul Franz Joseph I sub presiunea opinei publice europene și ca urmare a intervențiilor diplomatice ale României, i-a grațiat pe memorandiști. Ei cereau drepturi egale politice și economice pentru românii din Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

 

1939

La Jebel, au loc tratativele româno-jugoslave privind crearea unui bloc al neutrilor în Balcani și Europa Centrală. Aceste tratative au fost provocate de începerea celui de-al Doilea Război Mondial și de distrugerea statului Polonez.

 

 

Kiev_19411941

Al Doilea Război Mondial. Trupele germane cuceresc orașul Kiev, capitala Ucrainei.

Read more

18 septembrie

Imparatul-traian53

A.D. S-a născut împăratul Traian (decedat 117), cuceritorul Daciei.

 

 

 

 

 

 

1600

Mihai Viteazul este învins la Mirăslău, în bătălia cu armata nobililor maghiari, sprijiniți de generalul Basta.

 

 

 

 


1739

Este semnat Tratatul de la Belgrad, ce încheie Războiul Ruso-Austro-Turc (1736-1739). Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este retrocedată Țării Românești.

 

 

1914

S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul românilor asupra teritoriilor locuite de ei aflate în Austro-Ungaria.

  

 

Regina_AnaRegele_Mihai1923

S-a născut regina Ana, soția regelui Mihai.

 

 

 

Invadarea_Poloniei_19391939

Al doilea Război Mondial.Guvernul polonez condus de Ignacy Mościcki se refugiază în România.

 

 

 

 

 

 

1997

A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

Read more

17 septembrie

Biblioteca_Alexandria642

Arabii ocupă Alexandria și distrug, definitiv, celebra bibliotecă.

 

 

 

 

 

 

1787

Convenția Constituțională din Philadelphia a adoptat forma finală a Constituției Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

1916

În timpul Primului Război Mondial, Manfred von Richthofen ("Baronul Roșu"), un as al zborului Luftwaffe german, câștigă prima sa luptă aeriană lângă Cambrai, Franța.

 

 

 

 

 

1939

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, Armata Roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Guvernul înfrânt al Poloniei se refugiază în România unde primește ajutor pentru a se deplasa la Londra.

 


 

 

Hms_courageous1939

Al Doilea Război Mondial. Submarinul german U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile. La bord erau peste 500 de oameni.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forțarea Mureșului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureș - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistența înverșunată și bine organizată a armatelor germano-ungare.

 

 

Camp_David,_Menachem_Begin,_Anwar_Sadat,_19781978

Președintele Egiptului Anwar Al-Sadat și primul-ministru al Israelului Menachem Begin au semnat Acordurile de la Camp David.

Read more

16 septembrie

1739

Este încheiată convenţia dintre Munnich, comandantul armatei ruse, şi reprezentanţii stărilor. Independenţa Moldovei este recunoscută sub preotecţia ţarului, garantarea privilegiilor boierimii şi clerului. În urma încheierii păcii, armata rusă evacuează Iaşii (24 septembrie).

 

 

 

 

 

Mihail_Kutuzov1745

S-a născut mareșalul Mihail Kutuzov, căruia i se atribuie meritul salvării Rusiei în timpul invaziei napoleoniene din 1812.

 

 

 

1836_leu1836

Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării leul, echivalentul a 60 de parale.

 

 

Karl_Dönitz1891

S-a născut Karl Dönitz, amiral și om politic german (decedat  1980).

 

 

 

 

 

 

1916

Are loc bătălia de la Praid-Sovata. Ultima acțiune ofensivă a trupelor române în Transilvania. Scopul operațiunii a fost de a menține pozițiile armatei române în Ardeal.

 

 

1918

La Salonic, are loc capitularea Bulgariei în fața trupelor Antantei, prin care Bulgaria se obligă să iasă din alianța țărilor centrale și să demobilizeze forțele sale armate. După capitularea Bulgariei forțele armatei Antantei au ajuns la Dunăre, la hotarul românesc, ce a grăbit evacuarea trupelor germane din România.

 


1926

La Roma se încheie pactul româno-italian, ce prevedea recunoașterea teritorială reciprocă. În tratatul dat se mai stipula ameliorarea relațiilor economice și comerciale. Totodată se recunoșteau frontierile existente în Europa în urma pactului de la Versailles.

 

 

Lebanese_Army,_Beirut,_Lebanon_19821982

Războiul din Liban. Masacrele de la Sabra şi Shatila.

Read more

15 septembrie

1485

La Colomeea, Ștefan cel Mare depune jurământ de vasalitate față de regele polon, sperând la ajutor militar pentru recucerirea cetăților Chilia și Cetatea Albă.

 

 

 

 

 

1487

În localitatea Hârlău, Ștefan cel Mare construiește o nouă reședință, unde s-a instalat Curtea Domnească.

 

 

Sfantul-neagoe-basarab1521

A murit Neagoe Basarab, domn al Ţării Româneşti (1512-1521). Cunoscut pentru Învăţăturile bunului şi credinciosului domn al Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, către fiul său Theodosie voievod. A construit biserica Mânăstirii  de la Curtea de Argeş. A fost urmat pe tron de Theodosie.

 

 

 

 

1538

Sultanul turc Soliman Magnificul, în urma trădării boierilor, ocupă cu trupele sale Cetatea Suceava. Domnitorul Moldovei Petru Rareș, este nevoit să se refugieze.

 

 

 

 

 

Stefan_I_Musat1538

Instaurarea dominației otomane asupra Moldovei. Ștefan Lăcustă a fost numit domn de către sultan. Va domni până în 1540.

 

 

 

 

 

 

François de La Rochefoucauld1613

S-a născut moralistul și filosoful francez François de La Rochefoucauld.

 

 

 

 

 

Nuernberg1806

Armatele franceze predau Bavariei orașul liber imperial Nürnberg.

 

 

 

Fireofmoscow1812

Trupele ruse, în retragere, incendiază orașul Moscova în calea armatei lui Napoleon.

 

 

 

Central_America1821

Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua și Costa Rica își declară independența față de Spania.

 

 

 

 

1848

Trupele ţariste comandate de generalul A. N. Luders trec Milcovul în Ţara Românească.

 

 

 

 

 

 

Tank_19161916

Prima folosire a tancurilor în luptă, de către armata britanică, în Bătălia de pe Somme.

Read more

14 septembrie

 1472

Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, s-a căsătorit cu Maria de Mangop, principesă de Theodoro,un principat grecesc din Crimea. Din acastă căsătorie s-au născut doi băieți gemeni: Iliaș (1473 - 1473) și Bogdan (1473 - 1479).

 

 

 

 

1607

A decedat domnitorul  Moldovei, Simion Movilă. Încep luptele pentru domnia Moldovei între fii lui Simion şi Ieremia Movilă.

 

 

 

 

 

1940

A început guvernarea Ion Antonescu. Generalul Antonescu este conducătorul Statului român și președinte al Consiliului de Miniștri. Horia Sima este numit ministru secretar de Stat, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. Prin decret regal, România este proclamată “Stat național-legionar”

 

 

 

 

 1955

Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, încheie un acord cu Uniunea Sovietică, prin care se reiau legăturile diplomatice între cele două state.

 

 

 

 

 

1958

Președintele Charles de Gaulle și cancelarul federal, Konrad Adenauer hotărăsc, la sfârșitul primei lor întrevederi, să pună capăt dușmăniei istorice între Franța și Germania.

Read more

13 septembrie

1515

Are loc bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elvețiene.

 

 

 

1602

Au loc luptele de la Ogretin şi Teiuşani. Radu Şerban înfrânge forţele coalizate ale lui Simion Movilă şi ale hanului tătar. În cursul luptei, boierul Stroe Buzescu provoacă la luptă şi ucide pe cumnatul hanului. Rănit el însuşi, Stroe Buzescu moare la 2 oct.

 

 

 

 

 

1759

Are loc bătălia de la Câmpul lui Abraham, din Războiul de Șapte Ani. Bătălia s-a dat între marina și armata britanică pe de o parte și armata franceză pe de altă parte, pe un platou în afara zidurilor orașului Québec, pe un teren inițial aflat în proprietatea unui fermier pe nume Abraham Martin, de la care se trage numele bătăliei.

 

 

1848

Trupele otomane, comandate de Fuad Efendi, intră în Bucureşti. Eroică rezistenţă a pompierilor de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu, în Dealul Spirii. Are loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad Efendi.

 

 

1899

S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail. Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa, în timpul detenției.

 

 

 

 

1913

A decedat Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord.

 

 

1916

Are loc bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie de pe frontul de nord. Sub puternica presiune a ofensivei germano-austro-ungare, condusă de generalul von Falkenhazn, armata română.

 

Read more

12 septembrie

1611

Turcii instalează pe Radu Mihnea ca domn al Ţării Româneşti. Creşterea influenţei boierilor  greci provoacă nemulţumirea boierimii autohtone.

 

 

 

 

 

1659

Începutul răscoalei antiotomane. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi. Oastea Ţării Româneşti, condusă de Mihnea al III-lea,  cucereşte Giurgiu şi Brăila şi arde Orşova, Nicopole şi Rusciuk.

 

 

 

 

1683

Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski înving în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

 

 

 

 

 

1802

Poarta acordă hatişerifuri de privilegii Moldovei şi Ţării Româneşti prin care confirmă prevederile firmanelor din 1774, 1783, 1791, stabileşte regimul obligaţiunilor materiale şi fixează la şapte ani durata domniilor. Înainte de expirarea termenelor domnii nu puteau fi maziliţi decât cu acordul curţilor rusă şi otomană.

 

 

1916

Are loc o puternică contraofensivă a armatei române  din sectorului Jiului, care se soldează cu recuperarea oraşului Petroşani.

 

 

 

1944

La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

 

 

1990

La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora "puterile aliate" în cel de-al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.

 

Read more

09 September 2019

9 septembrie

9

Se desfăşoară bătălia de la Teutoburger Wald, între triburile germanice și romani. Rezultatul ei a fost înfrângerea zdrobitoare a trei legiuni romane împreună cu trupele anexe, care erau sub conducerea senatorului roman Publius Quinctilius Varus. Alianța triburilor germane a fost condusă de Arminius (sau Hermann), un prinț al tribului germanic Cherusc. În timpul conflictului militar a fost nimicită o optime din efectivul total al legiunilor romane.

 

 

 

 

Aurelian214

S-a născut Aurelian,  împărat roman între anii  270 - 275.

 

 

 

 

 

 

Maria_stuart1543

Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, este încoronată oficial regină a Scoției.

 

 

 

 1585

S-a născut Richelieu, cardinal şi om politic francez. Reprezentantul cel mai de seamă al absolutismului în Franţa. În timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, în perioada cât a fost prim-ministru (1624-1642), a condus efectiv Franţa.

 

 

 

 

 

Washington-dc-s1791

Washington D.C., capitala Statelor Unite, este numită după președintele George Washington.

 

 

 

Tolstoi1828

S-a născut scriitorul rus Lev Tolstoi  (decedat 1910).

 

 

 

California1850

California devine stat component al SUA.

 

 

 

1886

S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice.

 

 

 

1936

S-a născut Nicolae Sulac, cântăreț de muzică populară din Republica Moldova. În cei 67 ani de viață, interpretul a cântat „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

 

 

Salaj1940

Masacrul de la Treznea (Sălaj). Soldaţi ai Ungariei, sprijiniţi de etnici maghiari din Transilvania, ucid 93 de civili români.

 

 

 

Coreea-de-nord-republica-populara-democrata-coreeana1948

Kim Il-sung proclamă Republica Democratică Populară Coreea.

 

 

 

Mao-zedong1976

A murit Mao Zedong, preşedinte al Partidului Comunist Chinez  în perioada 1949-1976.  În 1966 a iniţiat celebra „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cult al personalităţii.

Read more