Error
  • Component not found

01 September 2019

02 September 2019

2 septembrie

31 î. Hr.

S-a dat bătălia de la Actium, între  Gaius Iulius Caesar Octavian (nepotul lui Caesar) și un general al lui Caesar, Marcus Antonius. Bătălia a avut loc în apropierea insulei Levkas, la Actium în vestul Greciei. Această bătălie a marcat sfârșitul republicii romane și a reprezentat actul de naștere al Imperiului Roman. Această luptă a fost considerată printre cele mai mari bătălii navale ale antichității. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a lui Octavian Augustus, care a profitat de victorie și a ajuns să controleze întreaga putere la Roma.

 

1192

Este semnată Convenția de Pace între sultanul Saladin și Richard Inimă de Leu, care încheie a treia Cruciadă şi  recunoște creștinilor dreptul de a vizita oricând, nesupărați, Ierusalimul. Stăpânirile teritoriale rămâneau cele existente la data încheierii tratatului.

 

 

1442

Are loc bătălia de pe cursul superior al râului Ialomiţa, încheiatăprin strălucita victorie a lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor, conduşi de Şehabeddin, beglerbegul Rumeliei. Victoria  de pe Ialomiţa a marcat începutul campaniilor ofensive ale lui Iancu de Hunedoara împotriva Imperiului otoman.

 

 

 

 

 

1792

În timpul Revoluției franceze, are loc "Masacrele din septembrie". 1300 de deținuți din închisori sunt omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită

 

 

 

 

 

1829

Este semnat Tratatul de pace ruso-turc la Adrianopol (azi Edirne). În privinţa Moldovei şi Ţării Româneşti, principalele prevederi ale tratatului sunt: autonomie administrativă pentru ambele ţări române, numirea domnilor pe viaţă, libertatea comerţului pentru toate produsele, dreptul de navigare pe Dunăre cu vase proprii, îngrădirea dreptului de intervenţie a Turciei în Principate, menţinerea ocupaţiei ruseşti, până la plata despăgubirilor de război.

 

 

1848

Are loc a treia Adunare naţională de la Blaj, la care ţăranii români vin înarmaţi. Adunarea declară că nu recunoaşte „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria şi reafirmă revendicările ţărănimii iobage. Începe formarea unei oşti populare române sub conducerea lui Avram Iancu, Axente Sever şi Iovian Brad.

 

 

 

 

 

1945

Guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda capitulării, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

 

 

Razboi_Transnistria_371990

Transnistria se autoproclamă republică sovietică, separându-se de Republica Moldova.

 

 

 

Georgia-War-2008-08-112008

Relaţiile diplomatice dintre Georgia şi Rusia au fost întrerupte oficial.

Read more

1 septembrie

Louis-xiv

1715

A murit Ludovic al XIV-lea, rege al Franţei  (născut 1638), după o domnie de 72 de ani – una dintre cele mai lungi perioade de domnie din Europa.

 

 

 

 

 

1870

Are loc bătălia de la Sedan, lupta decisivă cu care s-a terminat Războiul franco-prusac, cu înfrângerea și capitularea trupelor franceze sub conducerea lui Napoleon al III-lea.

 

 

 

Jandarmeria

1893

Parlamentul României a promulgat Legea asupra Jandarmeriei Rurale, actul de naştere al Jandarmeriei Române.

 

 

 

Petrograd_1918

1914 

Oraşul Sankt Petersburg din Rusia este redenumit Petrograd..

 

 

 

 

1916

Armatele ruso-române din Dobrogea încep retragerea spre linia Rasova-Cobadin-Tuzla.

 

 

 

1916

Bătălia de la Merişor-Petroşani. Sub presiunea puternicei ofensive germano-austro-ungare, trupele române sunt nevoite să se retragă pe linia de frontieră.

 

 

 

1939

Armatele hitleriste invadează Polonia, dezlănţuind cel de-al Doilea Război Mondial, conflict armat generalizat, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare și mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.

 

 

 

1944

A încetat din viaţă Liviu Rebreanu, prozator şi dramaturg, membru al Academiei Române, creator al romanului românesc modern.

 

 

 

 

 

Moammar-khadafy

1969

 Colonelul Moammar Gadafi preia puterea în Libia.

 

 

 

Kal_007

1983

"Războiul Rece". Un avion de vânătoare al Uniunii Sovietice a doborât avionul de pasageri KAL-007, aparținând liniei de transport aerian din Coreea de Sud. URSS va recunoaște decizia la 6 septembrie, declarând însă că piloţii militari nu au ştiut că era un avion civil, atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.

 

 

 

 

 

Uzbekistan-flag

1991

 Uzbekistanul îşi declară independenţa faţă de URSS.

 

 

 

Beslan-russia

2004

Începe criza ostaticilor de la școala din orașul rusesc Beslan.

Read more