Error
  • Component not found

04 September 2019

05 September 2019

5 septembrie

1450

Are loc Lupta din pădurea de lângă satul Crasna (în apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, având sprijinul larg al populaţiei, înfrânge oastea feudalilor poloni care încercau să-l reînscauneze pe Alexăndrel, refugiat în Polonia după înfrângerea de la Tămăşeni.

 

 

 

 

 

1698

Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

 

 

 

 

 

1905

Este încheiat Tratatul de la Portsmouth a pus capăt Războiului Ruso-Japonez din 1904-1905. A fost semnat Sub medierea președintelui SUA Theodore Roosevelt, după negocieri purtate la Șantierul Naval Portsmouth din Kittery, Maine din Statele Unite.

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial se desfăşoară prima bătălie de pe Marna, care s-a încheiat cu o victorie obținută de forțele franco-engleze împotriva armatei germane. În această bătălie s-a dovedit eșecul Planului Schlieffen, care a stat la originea strategiei Germaniei pentru obținerea victoriei în războiul contra Franței și, în consecință, a început perioada sângeroasă a "războiului tranșeelor".

Read more

4 septembrie

476

În Imperiul Roman de Apus, ultimul Împărat al Imperiului, Romulus Augustus, este indepărtat de la tron de Odoacru care se proclamă Rege al Italiei. Ia sfarsit de facto, Imperiul Roman de Apus.

 

 

 

 

 

Transylvania_Sibenburgen1541

Asupra Transilvaniei se instaurează suzeranitatea Imperiului Otoman.

 

 

 

James_cook1774

În timpul celei de-a doua expediţii, exploratorul englez James Cook a descoperit, la 1200 de kilometri est de Australia, insulele din Pacific. El le numește Noua Caledonie, după numele latin al Scoției (Caledonia).

 

 

 

 

 

 

1870

Împăratul Napoleon al III-lea al Franței este detronat și se declară cea de-A Treia Republică Franceză. A fost o democrație parlamentară ce a supraviețuit până la capitularea Franței la începutul celui de al Doilea Război Mondial în 1940. În anii 1870 inițiatorii republicanismului au considerat această formă de guvernământ ca fiind cea care "divide cel mai puțin opiniile Franței". Cu toate acestea, chiar dacă cea de a treia republică a fost regimul politic cel mai longeviv după revoluția din 1789, regimul nu a fost foarte apreciat.

 

 

Geronimo1886

După 25 de ani de lupte împotriva armatelor Statelor Unite și Mexicului, conducătorul apaș Geronimo şi ultimii lui războinici s-au predat în Arizona.

 

 

 

 

 

WW11915

Primul Război Mondial. Bulgaria se alătură Puterilor Centrale (Germania şi Austro-Ungaria).

 

 

 

ZeppelinLZ127a1929

Călătoria de 35 de zile prin lume a dirijabilului german LZ 127 Graf Zeppelin se încheie la Friedrichshafen.  40.000 de oameni vor asista la revenirea lui.

 

 

 

1939

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a declaraţiei de război a Marii Britanii, are loc primul bombardament al Royal Air Force, asupra teritoriului german.

 

 

 

1940

Generalul Ion Antonescu devine prim-ministru al României. În ziua următoare Constituția va fi suspendată iar Antonescu va fi investit "cu depline puteri pentru conducerea statului român".

 

 

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc primul atac al submarinelor germane, asupra unui vas al SUA (USS Greer).

 

  

 

Schuman1963

A murit Robert Schuman, om politic francez, unul din părinții fondatoriai Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Baltic1991

Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, recunoaște independența celor trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

Read more