Error
  • Component not found

05 September 2019

06 September 2019

6 septembrie

394

Se încheie bătălia de la Frigidus, în care împăratul roman creștin Theodosius I îi înfrânge și-i ucide pe uzurpatorul păgân Eugenius și comandantul militar al acestuia, francul Arbogast.

 

 

 

 

 

1634

În bătălia de la Nördlingen, parte a Războiul de 30 de Ani, armata imperială catolică înfrânge armatele protestante ale Suediei și Germaniei.

 

 

 

 

 

1817

S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit Prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

 

 

 

 

 

1885

În urma unei revoluții fără vărsare de sânge, sub presiunea naționaliștilor bulgari, Rumelia Orientală și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei, stat cu autonomie mai largă.

 

 

 

1940

Complet izolat şi compromis prin politica externă şovăitoare şi prin atitudinea capitulantă în faţa agresiunii şi silit de fasciştii români şi germani, Carol al II-lea abdică, transminţând prerogativele regale fiului său Mihai.

 

 

 

 

 

1955

Începe pogromul de la Istanbul, când minoritățile armeană și greacă din oraș sunt atacate într-o operațiune orchestrată de armata Turciei, cu acceptul tacit al guvernului.

 

 

Read more

5 septembrie

1450

Are loc Lupta din pădurea de lângă satul Crasna (în apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, având sprijinul larg al populaţiei, înfrânge oastea feudalilor poloni care încercau să-l reînscauneze pe Alexăndrel, refugiat în Polonia după înfrângerea de la Tămăşeni.

 

 

 

 

 

1698

Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

 

 

 

 

 

1905

Este încheiat Tratatul de la Portsmouth a pus capăt Războiului Ruso-Japonez din 1904-1905. A fost semnat Sub medierea președintelui SUA Theodore Roosevelt, după negocieri purtate la Șantierul Naval Portsmouth din Kittery, Maine din Statele Unite.

 

 

1914

În timpul Primului Război Mondial se desfăşoară prima bătălie de pe Marna, care s-a încheiat cu o victorie obținută de forțele franco-engleze împotriva armatei germane. În această bătălie s-a dovedit eșecul Planului Schlieffen, care a stat la originea strategiei Germaniei pentru obținerea victoriei în războiul contra Franței și, în consecință, a început perioada sângeroasă a "războiului tranșeelor".

Read more