Error
  • Component not found

06 September 2019

07 September 2019

7 septembrie

1191

Are loc bătălia de la Arsuf, o bătălie a cruciadei a treia, în care Richard I al Angliei l-a învins pe Saladin. Arsuf a afectat reputația lui Saladin ca un războinic invincibil, iar Richard şi-a demonstrat curajul ca soldat şi priceperea lui ca un comandant strateg.

 

 

1631

În timpul Războiul de Treizeci de Ani, se desfăşoară bătălia de la Breitenfield - trupele suedeze sub comanda regelui Gustav Adolf obțin o victorie decisivă asupra forțelor catolice.

 

 

 

1939

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial România se declară neutră şi îşi dă acordul de principiu pentru trecerea prin teritoriul său a materialelor de război destinate ajutorării Poloniei.

 

 

 

1940

Este semnat Tratatul de la Craiova între România și Bulgaria. Conform prevederilor acestuia, România a cedat partea sudică a Dobrogei (Cadrilaterul în română), și și-a dat acordul în realizarea unor schimburi de populație. Acest teritoriu a fost cedat de către Bulgaria României, în urma Păcii de la București din anul 1913.

 

 

1940

În Bătălia Angliei din cel de-al Doilea Război Mondial, avioanele germane încep atacurile de noapte (The Blitz) asupra Londrei și a altor orașe britanice.

 

 

 

1953

Nikita Hrușciov este ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. 

 

 

 

 

Read more

6 septembrie

394

Se încheie bătălia de la Frigidus, în care împăratul roman creștin Theodosius I îi înfrânge și-i ucide pe uzurpatorul păgân Eugenius și comandantul militar al acestuia, francul Arbogast.

 

 

 

 

 

1634

În bătălia de la Nördlingen, parte a Războiul de 30 de Ani, armata imperială catolică înfrânge armatele protestante ale Suediei și Germaniei.

 

 

 

 

 

1817

S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit Prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

 

 

 

 

 

1885

În urma unei revoluții fără vărsare de sânge, sub presiunea naționaliștilor bulgari, Rumelia Orientală și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei, stat cu autonomie mai largă.

 

 

 

1940

Complet izolat şi compromis prin politica externă şovăitoare şi prin atitudinea capitulantă în faţa agresiunii şi silit de fasciştii români şi germani, Carol al II-lea abdică, transminţând prerogativele regale fiului său Mihai.

 

 

 

 

 

1955

Începe pogromul de la Istanbul, când minoritățile armeană și greacă din oraș sunt atacate într-o operațiune orchestrată de armata Turciei, cu acceptul tacit al guvernului.

 

 

Read more