PROBLEMA CIMITIRULUI MILITAR DIN SECTORUL BOTANICA AL CAPITALEI ÎN ATENȚIA AUTORITĂȚILOR CENTRALE

Share

 

La Centrul de Cultură și Istorie Militară s-a desfășurat ședința grupului de lucru privind examinarea și soluționarea problemei Cimitirului Militar (Cimitirul Eroilor din Chișinău), teritoriul căruia, în 2007, a fost procurat în urma unei licitații de un grup de oameni de afaceri din străinătate.

 

Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai ministerelor Apărării, Justiţiei, Culturii şi Primăriei municipiului Chişinău, a fost format la indicaţia prim-ministrului Republicii Moldova, ca rezultat a mai multe apeluri a societății civile, care au solicitat identificarea soluțiilor de reabilitare a cimitirului. La şedinţa de lucru au participat şi reprezentanţii întreprinderii ,,Buiucani Real Estate Holding" SRL.

 

În cadrul ședinței Vitalie Marinuța a menționat, că este o datorie morală a statului și a societății civile din Republica Moldova de a soluționa problema existentă și a restabili acest monument istoric.

 

Reprezentanţii ,,Buiucani Real Estate Holding" SRL au punctat că acest areal a fost procurat în urma unei licitaţii publice, în cadrul căreia nu s-a specificat că aici este amplasat un monument istoric.

 

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind soluţionarea problemei, convenind asupra unei noi întrevederi după consultări pe interior.

 

Fostul Cimitir al Eroilor, denumit în documentele timpului şi Cimitirul Militar, Cimitirul de Onoare, amplasat în sectorul Botanica al capitalei, a fost înfiinţat în secolul al XIX-lea, având iniţial „statut” de cimitir al Garnizoanei Chişinău. A apărut ca parcelă periferică a cimitirului civil de pe lângă Biserica Sfânta Treime din preajma Gării feroviare. Ulterior, a devenit necropolă pentru militarii de diferite naţionalităţi căzuţi pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale, dar, totodată, loc de înmormântare a celor care au decedat în spitalele militare (lazarete), din cauza bolilor şi rănilor. Conform unor date, în acest loc au fost înhumaţi şi prizonieri de război originari din diferite ţări, decedaţi la Chişinău în primii ani postbelici. În perioada interbelică s-a făcut regruparea întregului ansamblu de morminte în parcele, după naționalități.

 

Acțiunile de profanare a cimitirului au început în anul 1959 când pe o parte din cimitirul nivelat a fost construită Clinica Republicană de Pulmonologie și Ftiziatrie.

 

Cimitirul Eroilor cade sub incidenţa legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural, iar Republica Moldova este parte la Convenţia de la Geneva din 1949 cu privire la apărarea victimelor de război.

 

 Ședința grupului de lucruȘedința grupului de lucruȘedința grupului de lucru