VIZITĂ DE LUCRU ÎN UNGARIA ȘI ROMÂNIA

Share

 

În cadrul acordurilor internaționale cu privire la păstrarea şi eternizarea memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie, semnate de Republica Moldova cu Ungaria și România, reprezentanții Centrului de Cultură și Istorie Militară au efectuat o vizită de lucru la Budapesta și respectiv la București.

 

Au fost discutate detalii privind planurile bilaterale pentru anul 2014  care prevăd un șir de acțiuni comune în domeniul de eternizare și îngrijire a mormintelor militare.

 

Pentru luna mai sunt preconizate lucrări de reamenajare și reparație a cimitirului de la Țiganca și înhumarea a 81 eroi români depistați în teritoriul actual al Republicii Moldova.

 

Reprezentanții noștri și cei din Republica Ungaria au convenit asupra faptului instalării unei stele a eroilor unguri căzuți în războaie în perimetrul Complexului Memorial Eternitate, respectiv editarea unei cărți în comun și organizarea a două conferințe internaționale cu participarea colegilor din alte state.

 

Vizita a inclus și deschiderea a două expoziții tematice organizate de instituții muzeale din țara noastră inclusiv Muzeul Militar și colecționarul Petru Costin: expoziție de icoane la Caransebeș (România) și uniforme militare la Haidunanaș (Ungaria).

  

În orașul Haidunanaș delagația noastră a sădit un stejar adus din Moldova, în memoria eroilor căzuți în războaie.

 

Vizita în Ungaria și RomâniaVizita în Ungaria și România