SPECTACOL DE CARITATE PENTRU COPIII CU DIZABILITĂŢI

Share

La Centrul de Cultură şi Istorie Militară a avut loc un spectacol de caritate pentru susţinerea copiilor cu dizabilităţi, organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de către Pretura sectorului Centru, Direcţia Educaţie Tineret şi Sport sectorul Centru, Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi Centrul de Creaţie „Floarea Soarelui”.

 

Ideea organizării acestui eveniment are ca scop sensibilizarea societăţii cu privire la problema copiilor cu dizabilităţi şi readucerea lor în mediul societăţii.

 

Spectacolul a fost excepţional prin faptul că pe scenă au evaluat însăşi copiii cu dizabilităţi. Vom menţiona participarea a şase instituţii din sectorul Centru.

 

Direcţia Învăţământ a venit cu daruri impunătoare pentru aceşti copii.

 

Prezent la spectacol Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa a menţionat că aceste acţiuni merită atenţia noastră permanentă, specificând că noi toţi trebuie să venim cu acest mesaj în societatea civilă. Din partea instituţiei militare dl. Vitalie Marinuţa a venit cu o contribuţie financiară şi cu dulciuri pentru micuţii care evaluat în scenă.

  

Conform statisticii în Republica Moldova copiii cu dizabilităţi reprezintă 2,1 % din numărul total al copiilor. 

 Spectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţiSpectacol de caritate pentru copii cu dizabilităţi

 

 

 

 

 

 

 

 

TRADIŢII DE CĂTĂNIE READUSE ÎN ACTUALITATE

Share

Într-o duminică însorită, cât se poate de caldă pentru o toamnă târzie, când ţăranul işi vede rostul muncii de peste an, Chişinaul a devenit centrul celor mai talentaţi interpreţi de muzică şi dans popular.

La 3 noiembrie, Centrul de Cultură şi Istorie Militară a întrunit sute de oameni tineri la suflet, din toate colţurile ţării, la un festival al obiceiurilor şi tradiţiilor folclorului ostăşesc, Festivalul - concurs naţional “Cântec de cătănie”, I - ediţie.

În urma preselecţiilor organizate în teritoriu, Centrele Militare Administrative teritoriale alături de Direcţiile raionale de cultură au trimis dintre cei mai buni, 18 formaţii şi 10 solişti, ce au concurat pentru următoarele categorii: solişti, ansambluri folclorice şi dans.

Evenimentul a început cu mult inaintea orei anunţate printr-o expoziţie de artizanat şi meşteri populari acompaniaţi de fanfara militară “Doina Armatei” şi Orchestra Prezidenţială.

Atmosfera festivalului a fost incendiată şi prin recitalurile formaţiilor, care cercau să-şi atragă cât mai mulţi fani încă înainte de a fi deschis concursul.

Centrul de Cultură şi Istorie Militară şi-a propus să readucă tradiţiile de cătănie, tradiţii ce demonstrează tinerilor bărbăţia strămoşilor, educă şi cultivă la noua generaţie dragostea de neam şi ţară.

Acest concurs a fost deschis pentru toţi doritorii, de la amatori până la formaţii folclorice din diverse instituţii culturale. Festivalul a bucurat şi prin diversitatea sa, aici având ocazia să cunoaştem cantece de haiducie, vitejie, doine, balade, dar şi compoziţii coregrafice, culese de pe întreg teritoriul ţării.

Diploma de gradul I la categoria ansambluri folclorice a revenit formaţiei Codrenii din Căpriana, Străşeni şi Busuioc din Sărata Galbenă, Hâncesti; la categoria dans - ansamblul Vântuleţ din Bălţi; şi categoria solişti - Tudor Bileţchi – Corneşti, Ungheni şi Alexandrina Mămăliga – Bozieni, Hâncesti.

Pe locul II s-au plasat participanţii: Moştenitorii din Pepeni, Sângerei şi Codrenii din Corneşti, Ungheni; categoria solişti - Gheorghe Ganea din Făleşti.

Şi diplome de gradul III au obţinut: Şoimanii din Ratuş, Criuleni, Victor Balan din Trinca, Edineţ, Ţărăncuţa şi Simion Lungu din Vădeni, Soroca.

Festivalul s-a încheiat cu un tradiţional terci ostăşesc şi o mămăligă cu smântână pentru toţi doritorii.

Juriul a fost condus de multiubita interpretă de muzică populară, Artista  Poporului, Valentina Cojocaru.

Parteneri al Festivalului-concurs naţional “Cântec de cătănie” – Compania de Stat “Teleradio Moldova” şi  Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Vă aşteptăm la a II ediţie.

 CATANIECATANIECATANIECATANIECATANIECATANIECATANIECATANIECATANIE

Foto: Vitalie Iovu

SURPRIZE PENTRU COPIII MILITARILOR DE LA TABĂRA DE ODIHNĂ

Share

 

Centrul de Cultură şi Istorie Militară a organizat un program distractiv la tabăra de odihnă al Ministerului Apărării de la Vadul lui Vodă.

 

Micuţii spectatori au admirat prestaţia tinerilor talente: Ana-Maria Şoitu cu piesa „Copilăria”, Nicolae Hodină junior cu piesă „Mi-e dor”, Studioul Coreografic „Doiniţa Studio” cu dansul popular, etc.

 

Din partea taberei de odihnă, cu un cadou muzical a venit Victoria Sava.  

  

La încheierea programului copiii au participat la concursul de poezie „Valorile Neamului” şi şi-au măsurat puterile la concursul sportiv „Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creşte”.

 

 

Tabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de varaTabara de vara

ARMATA ȘI-A SĂRBĂTORIT COPIII

Share

 

Centrul de Cultură şi Istorie Militară a organizat, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, un program cultural-artistic cu genericul „Copiii — bucurie şi mîndrie”. La eveniment au participat peste 300 de copii ai militarilor şi angajaţilor civili ai Armatei Naţionale din toate garnizoanele militare.

 

Prezent la activitatea desfăşurată la sediul Centrului de Cultură şi Istorie Militară, Ministrul Apărăii, Vitalie Marinuţa, a felicitat copiii cu prilejul sărbătorii şi le-a urat vacanţă plăcută. Totodată i-a invitat pe cei mici să-şi petreacă vacanţa în tabăra Ministerului Apărării de la Vadul lui Vodă, unde vor avea parte de surprize plăcute, distracţie şi un program atractiv.

 

Potrivit şefului secţiei cultură, Nicolae Niţa, programul activităţii a cuprins concursuri, expoziţii de pictură, dansuri şi melodii interpretate de copiii militarilor şi angajaţilor civili ai Armatei Naţionale. De asemenea, copiii au vizionat filmul „Amintiri din copilărie” şi au servit terci ostăşesc şi dulciuri.

 

De menţionat că Ministerul Apărării organizează, în fiecare an, în ziua de 1 iunie festivităţi pentru copiii militarilor şi ai angajaţilor civili cu scopul de a promova educarea militar-patriotică în rîndurile tinerei generaţii.

 

Ziua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua Copiilor

 

 

 

 

 

 

Ziua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua CopiilorZiua Copiilor

 

 

NOAPTEA VITEJILOR LA MUZEUL MILITAR

Share


La Centrul
de Cultură şi Istorie Militară s-a desfăşurat o activitate artistică inedită, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor.

La eveniment a participat Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, care a menţionat importanţa muzeografiei militare pentru ţară şi armată.

Oaspeţii au asistat la o petrecere de muzică şi dans, de la participarea Orchestrei Prezidenţiale până la ansambluri folclorice de amatori. Vizitatorii au avut ocazia să urmărească improvizare de lupte, cu oşteni medievali, cavaleri cruciaţi şi teutoni, însoţite de salve de tun, etc.

Cei împătimiţi de istorie au avut posibilitatea să urmărească animaţii cu personaje istorice; au vizionat filme istorice; au putut gusta terciul ostăşesc şi mămăliguţa tradiţională  gătită de militari.

În paralel muzeul a găzduit o serie de expoziţii temporare de excepţie: icoane, drapele şi stindarde istorice, arme albe, aparate audio-video, etc. din colecţia personală a domnului Petru Costin, care ş-a sărbătorit  împreună cu instituţia militară şi ziua de naştere. La Mulţi Ani, Domnul Costin!

În acest an în calitate de coorganizator al evenimentului a participat Muzeul Serviciului Vamal. 

Noaptea MuzeelorNoaptea MuzeelorNoaptea MuzeelorNoaptea MuzeelorNoaptea MuzeelorNoaptea Muzeelor