ARCUL

Share

 

 

Arcul este o armă albă de aruncare la distanță. Se întâlnesc două tipuri. Arcul simplu sau european este confecționat dintr-o vergea din lemn cu mărimea de 1,5 – 2 metri, elastică și rezistentă, lemnul fiind din frasin, ulm, arțar, alun. Este îngroșat la mijloc, unde dispune de un mâner din piele, iar extremitățile sunt mai subțiri. Coarda era confecționată din in, cânepă, mătase sau intestine de animale. Al doilea tip de arc este cel oriental. Este confecționat din tendoane de animal lipite de un lemn sau de un os. Dimensiunile erau mai mici,  de 1,5 m și era destinat în special cavaleriei. În Moldova se întâlnesc, atât arcurile europene cu mărimea de 2 metri, cât și cele orientale, aduse de tătari și otomani.

 

BICIUL

Share

 

 

Biciul de luptă este armă din categoria armelor reci de lovire. Are o coadă din lemn cu o lungime mai mare de un metru, cu mânerul din piele, de care este atașată o ghioagă metalică nituită cu țepi. În Moldova medievală, biciul de luptă se întâlnește în dotarea oastei mici. În acest spațiu se utiliza și biciul occidental, numit „scorpion”, ce avea de la 3 la 6 ghioage legate cu câte un lanț.

 

 

BUZDUGAN

Share

 

Buzduganul este o armă masivă, formată dintr-un cap metalic în formă cilindrică sau alungită, având o coadă din lemn, iar apoi una din fier cu mânerul din piele. Unele buzdugane aveau la mâner o dangă, ce proteja mâna luptătorului. Capul buzduganului era înconjurat de corpuri ascuțite. Arma se întâlnește în Moldova în secolele XV-XVI, fiind produsă aici, dar importată și din țările vecine. În dotarea cavaleriei erau buzduganele cu mânerul scurt, iar în dotarea infanteriei se întâlnea cel cu mânerul lung.

HALEBARDĂ

Share

halebarda 

Halebarda face parte din categoria arme albe de ofensivă, ce combină securea cu sulița, acțiunea de lovire cu cea de împungere și este o armă destinată infanteriei. În Moldova halebarda era produsă în secolul al XV-lea, avea forma unei securi cu tăiș rotunjit și două lame puternice de suliță, una opusă securei, iar cealaltă situată la mijloc formând vârful. Această armă avea lungimea de 2 metri și era în dotarea unităților de elită a Moldovei din secolele XV-XVI.

 

 

 

SECURE

Share

 

secure Moldova

 

Securile de luptă sunt arme de ofensivă, structura lor prezentând o parte tăioasă și o muchie netăioasă sub forma unui ciocan cu vârful ascuțit. Dispune de o coadă de lemn, ce are un mâner înfășurat cu piele presată. Securea cu o lungime până la 2 metri era destinată infanteriei, iar cea de un metru era menită cavalerilor. În secolul al XV-lea în dotarea foțelor armate medievale ale Moldovei avea un areal larg de răspândire, deoarece se producea în Moldova. Securea a fost utilizată în cele mai mari bătalii duse de moldoveni în secolele XIV-XV.