ARCUL

Share

 

 

Arcul este o armă albă de aruncare la distanță. Se întâlnesc două tipuri. Arcul simplu sau european este confecționat dintr-o vergea din lemn cu mărimea de 1,5 – 2 metri, elastică și rezistentă, lemnul fiind din frasin, ulm, arțar, alun. Este îngroșat la mijloc, unde dispune de un mâner din piele, iar extremitățile sunt mai subțiri. Coarda era confecționată din in, cânepă, mătase sau intestine de animale. Al doilea tip de arc este cel oriental. Este confecționat din tendoane de animal lipite de un lemn sau de un os. Dimensiunile erau mai mici,  de 1,5 m și era destinat în special cavaleriei. În Moldova se întâlnesc, atât arcurile europene cu mărimea de 2 metri, cât și cele orientale, aduse de tătari și otomani.

 

SULIȚĂ

Share

 


sulita
 

Sulița este arma albă de împungere și aruncare ce a apărut în epoca paleolitului și a fost folosită de toate popoarele. Are lungimea de 2 metri, cu un vârf din fier ascuțit în formă conică, frunză sau lombat. Totodată  dispune de un mâner, ce este împăturat cu material din piele. În forțele armate medievale din Moldova, sulița era una din cele mai răspândite arme. În epoca lui Ștefan cel Mare, au fost confecționate în mare număr și erau întrebuențate în luptă. În cetățile  de pământ Bârlad și Crăciuna, construite de Ștefan cel Mare au fost depistate sulițe ce datează cu începutul secolului XV și care au fos confecționate în Moldova.

 

 

 

SABIA

Share

 

Sabia este o armă albă de luptă, ce face parte din categoria armelor de tăiere și de împungere. Are o lungime mai mică de 1 metru, o lamă dreaptă sau curbată cu un singur tăiș. Mânerul din os sau din lemn este îmbrăcat în piele presată și înfășurat cu sârmă de oțel sau alamă, întărite la extremități cu două brățări metalice. Garda este în formă de cruce, iar în secolele XVIII-XIX la mâner apare o dangă ce înlocuiește garda cruciformă.

 

În forțele armatei ale Moldovei medievale, sabia apare la sfârșitul secolelor XV-XVI. În secolul XVII, de această armă se foloseau domnitorii și marii boieri.

SPADA

Share

 

Spada Stefan cel mare

Spada este arma de tăiere și împungere, ce își are începuturile în Roma antică, unde apare paloșul Spalas (armă dreaptă cu două tăișuri, având lungimea de 50 cm). În epoca medievală, spada devine o armă importantă în forțele armate din Europa și inclusiv Moldova. În secolul XV, aceasta avea lungimea de 1 m, garda în formă de cruce cu brațele drepte, iar mânerul din lemn sau os înfășurat cu file de cânepă, pe care se aplica piele presată, iar capul mânerului era în formă de disc.

 

Cea mai vestită spadă din spațiul nostru a aparținut lui Ștefan cel Mare, confencționată la comandă de către meșterii din Italia.