Istoria per zi

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 1

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 1

La începutul anilor ’90, sub influenţa forţelor conservatoare locale şi a conducerii proimperiale de la Moscova, pe teritoriul Republicii Moldova şi-a declarat independenţa autoproclamata republică moldovenească nistreană. Eforturile  forţelor  democratice  de  a  detensiona  situaţia  în  baza unei politici de conciliere au eşuat. Au fost create mai multe comisii, care promovau evitarea confruntărilor armate, restabilirea ordinii şi activităţii legale a organelor de conducere pe teritoriul din stânga Nistrului. Acestor tendinţe li se opunea însă, cu vehemenţă, dorinţa de a reveni la imperiul sovietic, politica de reîmpărţire a sferelor de influenţă între marile puteri, catalizate, la rândul lor, de grupările mafiote, care au fost, de fapt, principalele cauze ale începerii războiului de pe Nistru. Forţele procomuniste nu puteau accepta noile circumstanţe; căutau diferite...

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 2

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 2

După eşecul puciului din august, autorităţile din Transnistria şi-au intensificat acţiunile orientate spre destrămarea unităţii teritoriale a Moldovei. Începând cu 1 septembrie 1991, un grup de femei din Tiraspol şi Bender au blocat, timp de o lună, calea ferată care asigura legătura cu fosta URSS. La  6  septembrie  1991,  în  conformitate  cu  hotărârea  Sovietului suprem transnistrian, intitulată „Cu privire la măsurile de apărare a suveranităţii şi independenţei Transnistriei”, a fost creată aşa-numita gardă republicană. După organizarea acestor instituţii şi structuri antistatale, în perioada 10-12 septembrie 1991, la indicaţiile şefilor din Districtul militar Odesa şi a şefilor Armatei a 14-a rusă, a fost convocată adunarea ofiţerilor şi plutonierilor, care au declarat că, indiferent de deciziile ministrului apărării al URSS, ei vor trece...

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 3

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 3

Urmărind scopul creării unor structuri paralele puterii de stat, la 1 decembrie 1991, forţele separatiste au organizat alegerea „preşedintelui republicii moldoveneşti nistrene”. În ajunul alegerilor, persoane înarmate au început să intimideze populaţia din regiune. Pregătirile pentru alegerea preşedintelui autoproclamatei republici nistrene s-au desfăşurat în contextul unei activităţi ilegale intense a adepţilor menţinerii fostei URSS, în contextul acţiunilor practice de creare a unor structuri de ordine paralele, intimidării şi şantajării locuitorilor şi colaboratorilor poliţiei din partea stângă a Nistrului. În ajunul alegerilor, au fost înregistrate cazuri de presiuni din partea separatiştilor înarmaţi asupra şefilor unor structuri ale administraţiei locale, care acţionau în baza legislaţiei oficiale moldoveneşti. La 27 noiembrie 1991, în biroul Sovietului sătesc din localitatea Teia (raionul Grigoriopol) au apărut 6 persoane...

CRONICA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN, partea 10

Share

Razboi_Transnistria_15La 2 martie 1992, gardiştii şi cazacii, înarmaţi cu automate, au patrulat, pe automobile, şoseaua Tiraspol-Dubăsari, blocând astfel podurile de peste Nistru în direcţia localităţilor Vadul lui Vodă, Lunga, dar şi barajul hidrocentralei de la Dubăsari, blocând astfel trecerea transportului pe podurile din or. Bender, Râbniţa şi spre or. Camenca. Posturile de gardişti şi miliţieni erau asigurate cu maşini blindate din dotarea armatei ruse.

La ora 20.00, în or. Bender, 16 gardişti înarmaţi au reţinut 6 colaboratori ai Batalionului serviciului de pază şi patrulare a secţiei orăşeneşti de poliţie, pe care i-au dezarmat, ducându-i la sediul Sovietului unit al colectivelor muncitoreşti (OSTK). În urma negocierilor dintre comisarul poliţiei, preşedintele Sovietului orăşenesc şi comandantul batalionului de gardişti, I. Kostenko, poliţiştii reţinuţi au fost eliberaţi, restituindu-li-se şi armele şi muniţiile, cu excepţia a două arme PR-73.

În acelaşi oraş, în noaptea de 3 martie, cazacii au cerut, în cadrul adunării OSTK, luarea cu asalt a secţiei orăşeneşti de poliţie din Bender. Străzile au fost patrulate, pe parcursul întregii nopţi, de trei automobile grele, cu gardişti înarmaţi.

La ora 11.00, gardiştii au atacat, cu maşini blindate, unitatea militară a statului-major al apărării civile. În drum spre satul Cocieri, au tras cu arma în populaţia paşnică, precum şi în edificiul sovietului sătesc din localitate. Gardiştii şi poliţiştii susţinuţi de populaţia băştinaşă, au luptat timp de trei ore. În rezultat, separatiştii au fost forţaţi să părăsească localitatea. În timpul luptei, au fost ucişi trei locuitori ai raionului Dubăsari şi 4 gardişti, 4 locuitori ai satului Cocieri; 15 gardişti s-au ales cu răni grave.

La ora 16.00, în or. Bender, la intersecţia străzilor Kişiniovskaia-Ermakov, a fost instalat un post din 8 gardişti înarmaţi cu arme automate şi cu o mitralieră. Ei aveau în dotare şi o maşină blindată.

La 4 martie 1992, la ora 16.40, în or. Bender, pe strada Suvorov, 6  gardişti  înarmaţi  au  atacat  postul  mobil  al  Poliţiei  auto,  cauzând leziuni  corporale  grave  inspectorilor,  deposedându-i  de  maşina  de serviciu şi plecând în direcţia or. Tiraspol.

La ora 17.40, în oraş, lângă memorialul „Vulturul gloriei”, gardişti neidentificaţi au atacat echipa de medici a secţiei de reabilitare narcologică a secţiei orăşeneşti de poliţie, provocând leziuni corporale şoferului-poliţist, deposedându-l de automobilul de serviciu şi dispărând într-o direcţie necunoscută.

La 5 martie 1992, la ora 18.50, trei echipaje ale Serviciului patrulare şi pază (PPS) a secţiei orăşeneşti de poliţie Bender, în total 12 persoane, au fost reţinute de un grup de gardişti înarmaţi, în apropierea aceluiaşi memorial. În văzul trecătorilor, sub ameninţarea armelor, persoanele reţinute au fost supuse percheziţiei şi abuzului fizic, apoi transportate în or. Tiraspol. Cele trei automobile ale Serviciului patrulare şi pază (PPS) a secţiei orăşeneşti de poliţie au fost transportate la baza gardiştilor.

La 6 martie, între orele 24.00 şi 6.00, în or. Bender, pe strada Zavodskaia  27,  un  grup  de  gardişti  înarmaţi  a  pătruns  pe  teritoriul arendat de secţia poliţiei auto a Serviciului patrulare şi pază (PPS), distrugând şi scoţând din funcţiune mai multe automobile.

La 7 martie 1992, în jurul orei 2.00, în or. Bender, pe strada Zavodskaia, în apropierea secţiei Poliţie rutieră, gardişti înarmaţi, care se  deplasau  într-un  automobil  KAMAZ,  au  capturat  doi  paznici  ce supravegheau clădirea şi baza auto a unei uniuni de consum. Gardiştii le-au pus saci pe cap şi au scos din sediul poliţiei auto câteva safeuri cu acte şi fişiere, după care au incendiat clădirea. Paznicii au fost ameninţaţi cu moartea în caz că vor încerca să anunţe unitatea de pompieri cu privire la incendiu. Echipa de pompieri a ajuns la locul faptei abia peste o oră, când incendiul mistuise deja întreaga clădire. Gardiştii au dus safeurile cu documente şi fişierele într-o direcţie necunoscută.

La ora 10.50, în apropiere de maternitate, la staţia de autobuze de pe strada Moscovskaia-Parcul Gorki, gardişti înarmaţi, deplasânduse într-un automobil KAMAZ, au capturat 10 colaboratori ai poliţiei din Bender, pe care i-au dus într-o direcţie necunoscută, le-au cauzat leziuni corporale grave, apoi, la ora 12.30, i-au eliberat. În jurul orei 11.00, în or. Bender, pe strada Moskovskaia, un alt grup de gardişti înarmaţi au cauzat leziuni corporale grave inspectorilor Serviciului poliţie rutieră a inspecţiei auto a secţiei orăşeneşti de poliţie, aflaţi în misiune de serviciu.

La ora 1.00, în satul Crasnogorca (raionul Grigoriopol), 10 gardişti au intrat în scara unui bloc locativ, începând să bată la uşa şefului-adjunct responsabil pentru activitatea operativă a comisariatului de poliţie din orăşel. Gardiştii au încercat să spargă uşa. Poliţistul i-a avertizat că, în caz că i se va forţa uşa, va aplica arma din dotare. Ca răspuns, gardiştii au deschis foc din arme automate. Poliţistul a reuşit să scape cu greu, alegându-se cu o fractură provocată de o cădere periculoasă.

La 11 martie 1992, la ora 14.15, la intrarea în or. Bender, 5 gardişti înarmaţi, care circulau cu un UAZ-469, au oprit automobilul M-2141 al secţiei raionale de poliţie Căuşeni, cu care comisarul-adjunct de poliţie şi un ofiţer operativ superior al poliţiei economice se întorceau din Chişinău şi, fără nici un avertisment, au deschis foc asupra maşinii. Colaboratorii poliţiei au reuşit să mai parcurgă două cartiere cu automobilul deteriorat, apoi, cu un mijloc de transport de ocazie au ajuns la Căuşeni.

La ora 17.30, în or. Bender, pe strada Enghels, un grup de gardişti înarmaţi  l-au  reţinut  pe  şeful  adjunct  al  Departamentului  poliţiei economice  a  secţiei  orăşeneşti,  maiorul  V.  Antoniuc,  şi  pe  ofiţerul operativ al Direcţiei poliţiei economice a Ministerului de Interne, căpitanul I. Soroncenco. Aceştia au fost urcaţi în automobile şi transportaţi în cazarmele gardiştilor de pe strada Benderskogo Vostania.

La ora 18.30, pe strada Ermakov, gardişti înarmaţi au oprit autobuzul care circula pe ruta Tiraspol-Chişinău.