DUMITRU BOGOS

Share

S-a născut la 14 iunie 1889 (după alte date la 1 iunie), în comuna Grozeşti, jud. Lăpuşna. A absolvit Seminarul Teologic din Chişinău şi Facultatea de Drept din Varşovia. Teza de licenţă, “Statele Unite ale Europei”, a fost premiată de Senatul Universităţii din Varşovia. De profesie avocat. Poseda limbile rusă şi franceză. Absolvind şcoala de ofiţeri, a fost mobilizat şi trimis pe frontul din Polonia şi Ţările Baltice. A fost decorat cu ordinele “Sf. Ana” şi “Sf.Stanislav”, pentru vitejie în Armata ţaristă. A luat parte activă la mişcările naţionale din Basarabia (1917-1918) în Partidul Naţional Moldovenesc şi a activat în cadrul redacţiei ziarului “Cuvânt Moldovenesc”. A participat la Congresul ostăşesc din 20-22 octombrie 1917. Este unul din organizatorii armatei naţionale în Republica Democrată Moldovenească. Sfatul Ţării l-a desemnat în funcţia de şef al Statului major al armatei. După trecerea în rezerva Armatei române, a fost unul dintre primii prefecţi de judeţ (Lăpuşna, în anii 1918-1920), apoi Secretar general al Internelor în Basarabia, în prima guvernare a mareşalului Alexandru Averescu (1921), ministru al Basarabiei sub guvernul lui Take Ionescu (1922), primar al municipiului Chişinău (1931-1934), deputat de Lăpuşna în trei legislaturi în Parlamentul României.

 

Este autorul lucrării “La răspântie” (1924) şi al mai multor articole, colaborator la revista “Viaţa Basarabiei” (1932). În 1936, biografia lui a fost inclusă în “International Reference Library and Political Parties in Romania” (Londra). În perioada 13 septembrie – 12 octombrie 1939, a fost concentrat la Cercul Teritorial Lăpuşna. După invadarea sovietică a Basarabiei şi nordul Bucovinei s-a refugiat în Vechiul Regat.

 

În războiul II Mondial, D. Bogos avea 52 de ani, fiind maior în rezervă a fost mobilizat în armată, ca infanterist.

 

În primele şase luni de război (21 august 1941 – 13  martie 1942) s-a aflat la Detaşamentul Infanterie Marină Odesa, în calitate de ajutor al comandamentul Detaşamentului, ca mai apoi, între 14 aprilie şi 15 octombrie 1943 să fie concentrat la M.St. Major, Secţia a II-a. Din 14 iunie 1943, a fost repartizat la Centrul de Informaţii, activând pe frontul din Crimeea şi din Taman pe lângă postul de comandă al Corpului de Cavalerie. La 17 octombrie 1943, în baza ordinului al M.St.Major, Dumitru Bogos a fost repartizat la Centrul de Informaţii, în calitate de şef de subcentru, specializat în exploatarea informativă a prizonierilor.

  

În campania Armatei române de pe Frontul din Vest, Dumitru Bogos a participat în luptele de eliberare a Transilvaniei de Nord.